Ķīna atkal izceļas – neprecētas meitenes dēvē par «paliekām»

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Ķīnas valdība, kas ir bēdīgi slavena visā pasaulē ar ģimenes dzīvi regulējošiem likumiem, izdevusi jaunu rīkojumu, saskaņā ar kuru neprecētas sievietes, kuras vecākas par 27 gadiem, jādēvē par "paliekām" un jāizturas pret viņām ar necieņu.

Saskaņā ar valdības lēmumu žurnālistu pienākums ir lietot šo pazemojošo terminu rakstos par sievietēm, kuras ieguvušas labu izglītību un ieņem augstus amatus, bet nevēlas veidot ģimeni un dzemdēt bērnus, vēsta raidsabiedrība BBC.


Jau publicēts valdības pasūtīts raksts "Sievietes-paliekas nav pelnījušas mūsu līdzjūtību". "Glītām meitenēm nav vajadzīgs daudz izglītības, lai ieprecētos bagātā un ietekmīgā ģimenē. Bet meitenēm ar viduvēju vai neglītu izskatu tas ir grūti," teikts rakstā.

Ambiciozās, neprecētās, jaunās sievietes, kādu valstī ir miljoniem, valdības attieksme ir satriekusi. Pēc viņu domām, dzimstības straujā samazināšanās Ķīnā ir saistīta ar piemērotu vīriešu trūkumu, nevis sieviešu centieniem saglabāt brīvību.

Konservatīvajā Ķīnas sabiedrībā notiek lielas pārmaiņas, jo arvien vairāk sieviešu atsakās no tradīcijas doties laulībā jau tūlīt pēc skolas beigšanas.

Valdība vēlas ar kaunināšanas palīdzību atgriezties pie vecās kārtības, lai novērstu arvien lielāko dzimumu līdzsvara trūkumu starp valsts 1,3 miljardiem iedzīvotāju.

Tāpat valsts vadītāji raizējas, ka neprecēto vīriešu pūļi, kas klejo pa valsti, varētu radīt kādas nekārtības.

Amerikāņu zinātniece Lēta Hona-Finčere, kura studē Ķīnā, piebilst, ka valdība sākusi kampaņu par termina "paliekas" ieviešanu attiecībā uz jaunām un neprecētām sievietēm jau 2007. gadā, bet tā nav bijusi tik atklāta un pamanāma.


Написать комментарий