Daugavpils Universitātē ar ESF atbalstu iegūti 48 doktora zinātniskie grādi

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Īstenojot Eiropas Sociālā fonda (ESF) finansēto projektu "Atbalsts Daugavpils Universitātes (DU) doktora studiju īstenošanai", trīs studiju gados 48 zinātniskā grāda pretendenti ir aizstāvējuši promocijas darbus un ieguvuši doktora zinātnisko grādu, informē projekta vadītāja Eridiana Oļehnoviča.

Projekta "Atbalsts Daugavpils Universitātes (DU) doktora studiju īstenošanai" mērķis ir palielināt DU doktora grādu ieguvušo speciālistu skaitu, kuri būtu spējīgi radīt un ieviest ražošanā augsti tehnoloģiskus produktus, kā arī produktus un pakalpojumus ar augstu pievienoto vērtību, veicinot tautsaimniecības attīstību uz inovāciju pamata.

Īpaši aktuāls šis projekts ir no reģionu konkurētspējas izlīdzināšanas aspekta, jo tiek īstenots universitātē, kas atrodas reģionā. Lielākā daļa tiešo labuma guvēju strādā Latgalē, kur pieprasījums pēc augsti kvalificētu cilvēkresursu nodrošinājuma zinātņietilpīgu nozaru attīstībai ir īpaši aktuāls.

Kopš projekta īstenošanas sākuma 2009. gada 1. jūlijā līdz šim brīdim doktorantu atbalstam DU izlietoti 2 109 680 lati, piešķirtas 225 mērķstipendijas 136 doktorantiem un zinātniskā grāda pretendentiem. Promocijas darbu vadīšanai projekta gaitā noslēgti vairāk kā 140 uzņēmuma līgumi, piesaistot augsti kvalificētus speciālistus no DU, Latvijas Universitātes, Rīgas Tehniskās universitātes, Latvijas Lauksaimniecības universitātes, citām augstskolām un zinātniskajām institūcijām.

Trīs studiju gadu laikā 48 zinātniskā grāda pretendenti ir aizstāvējuši promocijas darbus un ieguvuši doktora zinātnisko grādu: bioloģijā- 10, literatūrzinātnē- 9, pedagoģijā- 9, ekonomikā- 8, psiholoģijā- 5, valodniecībā- 4, cietvielu fizikā-2, matemātikā- 1.
Pēc „Valsts Zinātniskās kvalifikācijas komisijas pārskata par darbu 2012. gadā” datiem DU ir viens no labākajiem rādītājiem akceptēto promocijas darbu skaita ziņā - 2012. gadā komisijā tika akceptēti 26 promocijas darbi, kas ir trešais labākais rezultāts Latvijā pēc Latvijas Universitātes un Rīgas Tehniskās universitātes. Savukārt, salīdzinot promocijas darbu skaitu 2011. gadā un tā pieaugumu 2012. gadā, DU ierindojas līderes pozīcijās.

Projekta "Atbalsts Daugavpils Universitātes doktora studiju īstenošanai" kopējās izmaksas ir 2,38 miljoni latu, no kuriem 93,35% ir ESF finansējums, 6,65% - valsts budžeta finansējums. Projekts noslēgsies 2013. gada oktobrī.


Написать комментарий