Daugavpilī svinīgi atklāja atmiņu plāksni pasaules slavenajam rabīnam

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Šodien 7.martā lielā cilvēku pulkā pie sinagogas „Kadiš” Daugavpilī atklāja atmiņu plāksni slavenajam rabīnam Ābramam Ishaka Kukam (1865.-1935.). Atklāšanas pasākumā spēlēja muzikants vijolnieks Nikolajs Sļusars.

Daugavpils Universitātes asociētā profesore Elīna Vasiļjeva norādīja, ka  slavenais filosofs, pirmais Izraēlas aškenazas rabīns dzima Grīvā. Neskatoties uz to, ka viņa māja nesaglabājās, atmiņas plāksni nolēma ierīkot Daugavpils sinagogā.

Atklāšanas ceremonijā piedalījās Izraēlas vēstniece Latvijā Hagita Ben Jakova, Daugavpils pilsētas valdība un ebreju biedrības pārstāvji.

Diplomāte savā runā atzīmēja, ka tas ir simboliski, ka pasaules slavenākais rabīns dzima tieši Latgalē. Jo pētot tā laika sabiedrību var redzēt, ka Daugavpils pilsētā ebreju īpatsvars bija liels, puse no pilsētas iedzīvotājiem. „Mēs nevaram mainīt vēstures gaitu, bet mēs varam to nodot saviem pēcnācējiem,” teica diplomāte.

Pēc vēsturnieka Josifa Ročko viedokļa, Kuka mācības ir aktuālas vēl joprojām, materiālai cilvēka dzīvei jābūt reliģiozi piepildītai. Aizraujoties ar zinātni ātri var izmirst garīgās vērtības.

Žanna Kulakova un Hagita Ben Jakova kopīgi atklāja atmiņas plāksni, un atnākušie pilsētas iedzīvotāji nolika ziedus.

Ar šo svinīgo pasākumu bija atvērtas ebreju dienas Daugavpilī. Dažu dienu laikā no 7.-9.martam Daugavpils Universitātē notiks seminārs: „Ebreji Latgalē: vēsture un atmiņas.” Seminārā piedalīsies zinātnieki no Latvijas un Lietuvas, bijušais Šveices vēstnieks Latvijā, tagadējais Ārlietu ministrs Hans Magnusons.

Ebreju dienas Daugavpilī noslēgsies sestdien, 16.martā būs nolikti ziedi vēl pie viena Daugavpils rabīna mājas Solomona Mihoelsa.



Написать комментарий