Izglītības auditu neatslepenos; Ķīlis vērsīsies Ģenerālprokuratūrā

foto: lat.mixnews.lv
foto: lat.mixnews.lv

zglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis piektdien, 8.martā, pēc atgriešanās darbā parakstīs iesniegumu par materiālu nodošanu Ģenerālprokuratūrai par vairāku SIA "Deloitte audits" konstatēto faktu pārbaudi.

Kā šodien Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" sacīja Ķīlis, viens no jautājumiem ir par to, vai Augstākās izglītības padomes (AIP) priekšsēdētājs Jānis Vētra ir pārkāpis savas amatpersonas pilnvaras, noslēdzot darba līgumus ar ekspertiem pirms AIP lēmuma personu apstiprināt par ekspertu, kā to paredzot nolikums.

Vētra gan taisnojās, ka tā tas nav bijis un situācija izveidojusies vien ar dažiem ekspertiem, kurus strauji nācies nomainīt. Vētra norādīja, ka šie eksperti bez darba līguma nevarēja sākt darbu, taču sākotnēji notika saskaņošana, un eksperti tika apstiprināti arī AIP sēdē. Viņš arī solīja, ka tiesībsargājošajām iestādēm parādīt Kārtības rulli, kas pieļauj elektronisko saskaņošanu kā vienu no iespējamām metodēm.

Ķīlis vērsa uzmanību uz pastāvošo interešu konfliktu ekspertu vidū, kā arī konstatēto faktu, ka daļa ekspertu parakstījušies uz tukšām lapām. Vētra gan neuzskata, ka ekspertu vidū ir saskatāms interešu konflikts.

Ķīlis arī atzina, ka audita ziņojumu par augstākās izglītības studiju programmu izvērtēšanu, visticamāk, atslepenot nevarēs.
Viņš skaidroja, ka šis izvērtējums ir saistīts ar Eiropas Savienības struktūrfondu izmantošanu un tajā ir vairāki punkti, kuri saistīti ar personu un augstskolu datu aizsardzību. Jautāts, vai nav iespējams šos datus vienkārši "izsvītrot", Ķīlis norādīja, ka tad paliks tikai saikļi, partikulas un komati.

"Audita ziņojumu atslepenot nevarēs, ja negribam tiesvedības vienu pēc otras un maksāt lielu naudu," teica ministrs. Viņaprāt, nepareiza bijusi jau sākotnējā iecere, proti, veidot tādu procesu, kura dēļ slepenība neļauj iepazīties ar rezultātiem. Taču alternatīva būs augstskolu akreditācijas, līdz ar ko akreditācijas rezultāti būs publiski pieejami ikvienam interesentam.

"Labi būs tas, ka vairāk uz šī grābekļa nekāpsim," noteica Ķīlis.

Kā informēja ministra padomnieks Reinis Tukišs, iesniegumam Ģenerālprokuratūrai būs ierobežota pieejamība, un plašāku informāciju par to plānots sniegt piektdien. Savukārt iekšējais audits vēl nav noslēdzies.

Kā ziņoja portāls Mixnews, IZM ir sākta dienesta pārbaude, lai noskaidrotu atbildīgās amatpersonas saistībā ar pieļautajām nepilnībām AIP īstenotajā Eiropas Sociālā fonda projektā "Augstākās izglītības studiju programmu izvērtēšana un priekšlikumi kvalitātes paaugstināšanai".

Atgādinām, Ķīlis ir paziņojis, ka AIP varētu būt pašrocīgi labojusi un tādējādi viltojusi ārzemju ekspertu veikto augstskolu studiju programmu novērtējumu.

Savukārt AIP vadītājs Jānis Vētra noliedz, ka AIP būtu viltojusi ekspertu vērtējuma datus par Latvijas augstskolu studiju programmu kvalitāti, un izskanējušo informāciju uzskata par nepatiesu.


Написать комментарий