LCB vadītāja: Tiek uzskatīts, ka vecāki bieži vien esot neapmierināti ar bērna izvēlētām grāmatām

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Kā zināms, grāmata ir zināšanu avots, savukārt labāka redzesloka paplašināšanas vieta ir bibliotēka, kuras apmeklētāju skaits pieaug ar katru gadu.

Latgales Centrālās bibliotēkas vadītāja Jeļena Šapkova pastāstīja, ka saskaņā ar Eiropā pieņemtajām cilvēktiesību normām katrs bibliotēkas apmeklētājs var izvēlēties jebkura veida literatūru. Par LCB lasītāju var kļūt, sākot ar 14 gadu vecumu, kaut arī izņēmuma kārtā to var apmeklēt arī jaunāki bērni. Piemēram, ja viņus ieteiks kolēģi no bērnu bibliotēkas, kuri uzskata, ka bērns esot gatavs arī nopietnākai literatūrai.

Apmeklētāju ērtībai literatūra ir sadalīta pieaugušo un bērnu literatūrā, tomēr ir arī universālā literatūra, kas varētu ieinteresēt visu vecuma kategoriju lasītājus.

Neskatoties uz to, ka mazie lasītāji parasti izvēlas grāmatas savā nodaļā, dažreiz vecāki neesot apmierināti ar bērna izvēlētām grāmatām. Pēc viņu subjektīvā viedokļa, tās neatbilst bērna vecumam vai ģimenes uzskatiem un audzināšanas īpatnībām. Jebkurā gadījumā bibliotēkas darbinieki cenšas, lai bērns izvēlētos grāmatas atbilstoši savam vecumam.

Pēc LCB vadītājas vārdiem, bieži vien bērni izvēlas grāmatas citiem ģimenes locekļiem. „Protams, cenšamies sekot līdzi, kam un kādas grāmatas tiek izsniegtas, it īpaši tas attiecas uz maziem lasītājiem. Bija gadījumi, kad bibliotekārs atteicās izsniegt grāmatu, kura pagaidām neatbilst mazā lasītāja vecumam. Šajā gadījumā jābūt individuālajai pieejai.

Pie mums nav lielas cilvēku plūsmas un rindu, piemēram, kā veikalos, un mēs redzam katru mūsu lasītāju, kā arī pateicoties elektroniskajai sistēmai varam pārskatīt viņa statistiku: gada laikā izlasītās literatūras daudzumu, katras grāmatas lasīšanas ilgumu”, - paskaidroja Jeļena Šapkova.


Написать комментарий