Latvijas politiķi atļaujas «Twitterī" būt nepieklājīgi

foto: telegraph.co.uk
foto: telegraph.co.uk

Centienos iekarot vēlētāju simpātijas un ātru atpazīstamību tieši sociālie tīkli politiķu rokās kļūst par vienu no parocīgākajiem ieročiem.

Tomēr daudzi tautas kalpi joprojām uzskata, ka virtuālajā vidē tiek atceltas tās ētikas normas, kas citkārt strikti būtu jāievēro ikdienas komunikācijā.

Viens no principiem, ko pašmāju politiķi joprojām vēl tikai apgūst, ir labas uzvedības normas sociālajos tīklos. Lai gan ir teju neiedomājami, ka Saeimas deputāts atļautos lietot piparotus izteicienus, tiekoties ar vēlētājiem vai piedaloties žurnālistu diskusijā, tomēr sociālajos tīklos šāda izrunāšanās notiek uz nebēdu.

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija saņēmusi sociālantropologa Klāva Sedlenieka sūdzību par deputātes Vinetas Poriņas (VLTB/LNNK) ierakstiem sociālās komunikācijas vietnē twitter.com. Nebaidoties lietot aizvainojošus izteicienus, Saeimas deputāte K. Sedleniekam veltījusi tādu apzīmējumu kā «krāniņmeistarotājs» un norāda, ka «mazie šakālīši jūtas vareni, jo RUS tīģeris viņiem aizmugurē». Kādā citā tvītā deputāte raksta: «Sedlenieks ir sievišķīgs vīr., tāpēc viņam vajag tādas izdarības+stipru plecu, ko atrada austrumu kaimiņos.»

Sarunā ar Neatkarīgo sociālantropologs K. Sedlenieks norāda: vēršoties pie Saeimas, viņa galvenais mērķis nav bijis, lai V. Poriņa saņemtu konkrētu sodu, bet gan vēlme sākt diskusiju par politiķu atbildību. «Ētikas normu pārkāpšana sociālajos tīkos nav raksturīga tikai politiķiem, bet gan sabiedrībai kopumā. Interneta vide rada mānīgu iespaidu, it kā tā būtu privāta komunikācija, par kuru nav jāuzņemas atbildība. Taču Saeimas deputāts nav ierindas cilvēks, un politiķiem būtu daudz rūpīgāk jādomā par to, kādus izteicienus viņi lieto,» pauda eksperts.

Arī politologs Ivars Ījabs Neatkarīgajai atzīst, ka daudzi politiķi joprojām nav sapratuši virtuālās komunikācijas spēku. «Arī iepriekš politiķu subjektīvie viedokļi ir bijuši asi vai mazāk asi, taču tagad šos viedokļus ar vienas pogas spiedienu var padarīt zināmus tūkstošiem cilvēku. Diemžēl politiķi joprojām nav apzinājušies, kāda tā ir atbildība un cik milzīga ir šī publicitāte,» pauda eksperts.


Написать комментарий