Ģimenes pabalstu visiem negrib maksāt

foto: kasjauns.lv
foto: kasjauns.lv

Ģimenes valsts pabalsts pēdējos gadus bijis un ir sabiedrības uzmanības lokā, jo pagaidām nevienam nav skaidrs, ko ar šo pabalstu – sauktu par universālo, proti, tādu, ko saņem ikviena ģimene Latvijā, neatkarīgi no ienākumiem, darīt.

Labklājības ministre Ilze Viņķele (Vienotība) no jauna uzjundījusi diskusiju, norādot, ka varētu pārskatīt ģimenes valsts pabalsta izmaksas kārtību un, iespējams, maksāt šo pabalstu tikai trūcīgām ģimenēm. «Tā ir valdības politiskā izšķiršanās un arī sabiedrības lēmums,» Neatkarīgajai tomēr atbild ministre, taujāta par konkrētiem Labklājības ministrijas plāniem.

«Mums ir svētā govs, kas ir astoņu latu pabalsts. Tā ir vērtība pati par sevi, tas, lūk, ir mūsu universālais pabalsts. Taču Eiropas valstu pieredzes analīze liecina, ka universālais pabalsts nekādā veidā neietekmē sociālo nevienlīdzību, un, ja vēlamies iet sociālās nevienlīdzības mazināšanas virzienā, tad mums šī universālā pabalsta piešķiršana ir jāpārskata,» tā diskusijā par sociālās nevienlīdzības mazināšanu izteikusies labklājības ministre. Viņa pieļāvusi, ka nākamā gada budžeta sagatavošanas procesā ministrija varētu rosināt pārskatīt ģimenes valsts pabalsta piešķiršanas kārtību. Pabalstu varētu novirzīt trūcīgākām ģimenēm.

Ar summām un metodēm nevaram pašlaik spekulēt, vispirms jāizstrādā vairāki piedāvājuma modeļi, ko varētu virzīt izskatīšanai 2014. gada budžeta sarunām, Neatkarīgajai norāda Labklājības ministrijā (LM). Atbalsts ģimenēm turpmāk būšot arī atkarīgs no Pasaules bankas pētījuma rezultātiem un rekomendācijām par to, kā veidot formulu, lai aprēķinātu iztikas minimumu. Jaunajam iztikas minimumam būtu jākļūst par sociālās politikas mērauklu tajā, kas un kurās situācijās tiešām ir jākompensē un jāatbalsta no publiskajiem resursiem.


Написать комментарий