Gobzems: 8 latu ģimenes pabalsts ir dzērāju un nabagu domāšanas veicināšanas pabalsts

foto: kasjauns.lv
foto: kasjauns.lv

Ģimenes valsts pabalsts astoņu latu apmērā ir dzērāju un nabagu domāšanas veicināšanas pabalsts, uzskata zvērināts advokāts Aldis Gobzems, piebilstot, ka šāds pabalsts neveicina pilnīgi neko, tostarp arī neuzlabo katastrofālo demogrāfisko situāciju, raksta Diena.lv

Kā risinājumu A. Gobzems iesaka katrai ģimenei, kurā piedzimst bērns, dot ievērojamas nodokļu atlaides, nevis maksāt pabalstus. Piemēram, ja ģimenē ir viens bērns - ģimenes ienākumi līdz, teiksim, 350 latiem tiek pilnībā atbrīvoti no nodokļiem. Ja ģimenē ir divi bērni - ģimenes ienākumi līdz 700 latiem tiek pilnībā atbrīvoti no nodokļiem. Ja ģimenē ir trīs un vairāk bērnu, ģimenes ienākumi līdz 1000 latiem tiek pilnībā atbrīvoti no nodokļiem.

Tas drīzāk motivēs laist pasaulē bērnus, veicinās vēlmi strādāt (nevis nestrādāt un saņemt pabalstus), gan arī veicinās vēlmi uzrādīt legālus ienākumus par padarīto, uzskata advokāts.

Db.lv jau rakstīja, ka šogad tiks saglabāti gan noteiktie ģimenes valsts pabalsta ierobežojumi, gan esošie maternitātes, paternitātes, vecāku, bezdarba un slimības pabalsta ierobežojumi.
Saskaņā ar valdības lemto, ģimenes valsts pabalsts 2013. gadā saglabājams 8 Ls mēnesī par katru bērnu.

Arī demogrāfs Ilmārs Mežs uzskata, ka valstīm ir regulāri jāpārskata atbalsta sistēma un tā jāuzlabo: «Patīk tā nostāja, ka atbalsta strādājošās ģimenes, jo Latvijā vairums ģimeņu, kas vēlas bērnu, bet nevar atļauties, ir nevis ļaunprātīgi bezdarbnieki, bet strādājoši. Vienkārši tās algas ir tik mazas, - ja vēl viens vai divi strādā, tad var kaut kā izdzīvot, - bet ar bērnu lielākā daļa nonāk zem nabadzības sliekšņa.» Mežs kritizē Labklājības ministriju, ka tā nevēlas celt nepaliekamo minimumu tieši par apgādājamiem bērniem.

Tomēr arī Latvijā darbojas pabalsts, ka strādājošiem vecākiem ar bērnu vecumā no viena līdz pusotram gadiem, maksā simt latus mēnesī. Izmaiņas ir spēkā no šī gada, bet vēl pirmos gada mēnešus vecāki saņēma vien 30 latus.


Написать комментарий