ASV skolotāji iebilst pret testiem

foto: edu-syst.ru
foto: edu-syst.ru

Skolotāju vidū aug dusmas par standartizētajiem testiem ASV skolās, pārmetot, ka šāda veida pārbaudījumu sistēma kaitējot izglītības kvalitātei. Cīņai pret testiem, pret ko protestēt sāka skolotāji Sietlā, pievienojušies kolēģi, skolēni un bērnu vecāki arī citviet valstī.

Mācību grāmatu un testu izdevēja Pearson pārstāve Sendija Kresa ziņu aģentūru Reuters brīdināja, ka pārāk liela koncentrēšanās uz testu rezultātiem skolēnus virza arvien tālāk no kvalitatīvas izglītības: «Visa uzmanība atkal veltīta tikai atzīmēm.»

Skolēniem standartizētie testi pamatskolā jākārto, lai gada beigās viņi tiktu pārcelti nākamajā klasē. Ikgadējos obligātos testus lasīšanā un matemātikā 2002. gadā ieviesa toreizējais prezidents Džordžs Bušs. Tāpat dažviet šādi testi jākārto, lai pabeigtu vidusskolu.

Vadoties pēc skolēnu testu rezultātiem, nereti tiek vērtēta arī skolotāju darba efektivitāte. «Tiklīdz slikti izstrādāti testi tiek izmantoti, lai pieņemtu lēmumu par kāda karjeras nākotni, manuprāt, ir jāvēršas tiesā,» uzsvēra Nacionālās izglītības asociācijas, lielākās ASV skolotāju arodbiedrības, prezidents Deniss van Rokels.

Skolotāji protestē laikā, kad valstī uzjundījušas diskusijas par to, kā vislabāk reformēt skolu sistēmu, lai amerikāņi izglītībā neatpaliktu no skolēniem tādās valstīs kā Somija un Dienvidkoreja.

«Mēs esam tikai testu nemieru sākuma fāzē,» brīdināja skolotājs Džesijs Hagopians. «Varbūt šo varēs saukt par «skolotāju pavasari».»


Написать комментарий