LOK aicina neierobežot alus reklāmu un atļaut legālo azartspēļu reklāmu sporta pasākumos

foto: Publicitātes foto
foto: Publicitātes foto

Latvijas Olimpiskā komiteja (LOK) nosūtījusi Saeimai un valdībai rezolūciju, kurā ir izskaidrota sporta nozares situācija Latvijā, kā arī ieteikti vairāki veidi, kā palielināt finansējumu sportam, piemēram, atļaut legālo azartspēļu, loteriju un totalizatoru sociāli atbildīgu reklāmu pieaugušo sporta pasākumos Latvijā vai neierobežot alus reklāmu pieaugušo sacensību sporta pārraidēs televīzijā, informē LOK preses dienests.

Latvijas Olimpiskās komitejas prezidents Aldons Vrubļevskis ir ierosinājis Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim nākamajā Nacionālās sporta padomes sēdes darba kārtībā iekļaut divus būtiskākos problēmjautājumus – sporta pedagogu darba samaksas paaugstināšana un programmas "Augstas klases sasniegumu sports" finansējuma palielināšana.

"2014. un 2015.gada valsts budžetos programmai "Sports" šajās divās sadaļās nav paredzēts finansējumu palielināt, tāpēc ir svarīgi pirms budžeta pieņemšanas atbildīgās amatpersonas pārliecināt, ka finansējums sporta skolotājiem un treneriem, kā arī sportistiem ir jāpalielina," norāda LOK prezidents.

Lai veidotu papildus ienākumus sportam LOK iesaka atļaut legālo azartspēļu, loteriju un totalizatoru sociāli atbildīgu reklāmu pieaugušo sporta pasākumos, jo Latvija ir viena no trim Eiropas valstīm, kur tas aizliegt, kā arī sadarbībā ar "Latvijas Loto" organizēt loteriju papildu līdzekļu piesaistīšanai sportam un pielietot ES valstīs atzīto praksi, novirzot sportam un kultūrai konkrētu finansējuma daļu no akcīzes nodokļa tabakai un alkoholam kā tas ir Igaunijā, kā arī no Azartspēļu un loteriju nodokļiem un nodevām kā Lietuvā, Itālijā un citās valstīs. Vēl LOK iesaka neierobežot alus reklāmu pieaugušo sacensību sporta pārraidēs televīzijā (VM virza priekšlikumus aizliegt arī alus reklāmu TV no pl. 6.00 rītā līdz pl. 22.00 vakarā).

Atzīstot, ka nepieciešama sporta pārvaldības reforma, būtiski mainot valsts attieksmi pret sportu un paaugstinot tā lomu valsts pārvaldes hierarhijā, LOK aicina valdību un Saeimu valsts budžetā atjaunot pilna apjoma finansējumu treneru algām pašvaldību dibinātās un privātās sporta izglītības iestādēs (sporta skolas, sporta klubi u.tml.), nosakot samaksu par vienu slodzi ne mazāk kā četras valstī noteiktās minimālās mēnešalgas.

Tāpat LOK prasa nodrošināt pastāvīgu un konkurētspējīgu finansējumu Latvijas labākajiem sportistiem, nacionālo izlašu sportistiem un treneriem, kā arī nodrošināt sporta medicīnas un zinātnes laboratoriju attīstību labāko Latvijas sportistu atbalstam.

LOK norāda, ka nepieciešams nodrošināt valsts uzņēmumu ilgtermiņa atbalsta iespējas Latvijas Olimpiskajai komandai, Latvijas nacionālo izlašu sportistiem un labākajām sporta spēļu klubu komandām, kas pārstāv valsti starptautiskajos turnīros; saglabāt esošās uzņēmuma ienākuma nodokļu atlaides sabiedriskā labuma organizāciju ziedotājiem, kā arī izdarīt attiecīgus grozījumus likumdošanā, kas ļautu piesaistīt papildus finansējumu sportam.

LOK rezolūcija ir nosūtīta Latvijas Republikas Ministru prezidentam un Latvijas Nacionālās sporta padomes priekšsēdētājam Valdim Dombrovskim, Saeimas priekšsēdētājai Solvitai Āboltiņai, Latvijas Republikas Izglītības un zinātnes ministram Robertam Ķīlim, Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Sporta apakškomisijas priekšsēdētājam Ivanam Klementjevam.


Написать комментарий