Norvēģu zinātnieks rosina aviobiļešu cenas aprēķināt pēc pasažieru svara

foto: k-i-r-i-k.livejournal.com
foto: k-i-r-i-k.livejournal.com

Lidmašīnu biļešu cenas varētu aprēķināt, balstoties uz pasažiera svaru, ieteicis Norvēģijas ekonomikas zinātnieks, ekonomikas profesors Barats P. Bata, vēsta CNN.

Norvēģijas ekonomikas profesors piedāvā trīs biļešu pārdošanas modeļus, kuri, kā viņš pats uzskata, "dos labumu aviosabiedrībām, pasažieriem un sabiedrībai kopumā".

Savā ziņojumā zinātnieks norāda, ka katrs samazinātais lidmašīnas svara kilograms ļauj ietaupīt 3000 ASV dolārus (apmēram 1500 latus) gadā un samazināt CO2 kaitīgo izmešu līmeni par tādu pat apjomu.

Kā piemērus viņš min lidsabiedrību "Air Canada", kura degvielas cenu kāpuma dēļ 2008.gadā nolēma no lidmašīnām izņemt glābšanas vestes, tā samazinot gaisa kuģa svaru un arī lidojuma izmaksas, kā arī zemo cenu aviokompānijas, kurās ir jāpiemaksā par papildus bagāžu un pasažieriem ar lieko svaru jāiegādājas divas sēdvietas.

Daudzās jomās svaram ir ietekme uz galaprodukta cenu, norāda zinātnieks, uzsverot, ka svaram būtiska ietekme ir arī transporta jomā, sevišķi aviācijā.

"Svaram un vietai ir liela nozīme aviācijā, tāpēc aviokompānijas, aprēķinot biļešu cenas, varētu ņemt vērā pasažiera svaru," uzskata Bata.

Norvēģijas ekonomikas zinātnieks piedāvā trīs modeļus, kā pēc svara aprēķināt avio biļešu cenas.

Pirmo modeli zinātnieks dēvē par "Kopējā svara" modeli. Tas paredz, ka lidojuma maksa tiek aprēķināta, saskaitot bagāžas un pasažiera paša svaru. Šādā gadījumā pasažieris, kurš sver 100 kilogramus ar 20 kilogramus smagu bagāžu par lidojumu maksās divreiz vairāk nekā pasažieris, kas sver 50 kilogramus un lido ar 10 kilogramus smagu bagāžu.

Otrais modelis paredz, ka tiks noteikta bāzes cena, kurā pasažieriem ar lieko svaru par katru lieko kilogramu tiks pieskaitīta papildus maksa.

Trešais modelis, kuram Bata dod priekšroku, paredz noteikt pamata izcenojums par sēdvietu, paredzot noteiktu atlaidi tiem, kas iekļaujas konkrēta svara kategorijā, bet iepriekš noteiktas papildus izmaksas tiem, kas pārsniedz šo svaru.

Zinātnieks uzskata, ka pasažieru svaru varētu noteikt, lūdzot to norādīt brīdī, kad tiek pirktas biļetes, savukārt reģistrācijas brīdī pasažierus izlases kārtībā varētu nosvērt, ja rastos šaubas, ka viņu nav godprātīgi norādījuši savu svaru. Tiesa, ja pasažierus pirms reisa būtu arī jāsver, tad tas radītu papildus izmaksas pasažieru apkalpošanā, kā arī lidostā būtu jāierodas krietni ātrāk pirms paredzētā reisa.

Kā norāda CNN, pagaidām nav zināms, kā uz šo ideju reaģē aviosabiedrības.


Написать комментарий