Pirmajā ceturksnī pieaudzis apstrādes rūpniecības apgrozījums

foto: gorod.lv
foto: gorod.lv

Šogad 1. ceturksnī salīdzinājumā ar pagājušā gada 1. ceturksni apstrādes rūpniecības apgrozījums [1] faktiskajās cenās pieauga par 4,7%, tai skaitā vietējā tirgū – par 3,8% un eksportā – par 5,7%, liecina jaunākie Centrālās statistikas pārvaldes dati.

1. ceturksnī salīdzinājumā ar pagājušā gada 4. ceturksni apstrādes rūpniecības apgrozījums pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem samazinājās par 0,4%, tai skaitā eksportā – par 2,3%, bet vietējā tirgū bija pieaugums par 1,2%.

Šogad martā, salīdzinot ar 2012. gada martu, pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem apgrozījums apstrādes rūpniecībā pieaudzis par 2,2%, tai skaitā vietējā tirgū – par 4,1% un eksportā – par 0,2%. Apgrozījuma pieaugumu abos tirgos ietekmēja pārtikas ražošanas, metālu ražošanas, mēbeļu ražošanas un tekstilizstrādājumu ražošanas nozares. Savukārt samazinājums bija koksnes, koka un korķa izstrādājumu ražošanas nozarē, izņemot mēbeles – par 2,3% (samazinājums gan vietējā tirgū, gan eksportā) un ķīmisko vielu un ķīmisko produktu ražošanas nozarē – par 6,8% ( samazinājums eksportā, bet vietējā tirgū pieaugums).

Martā, salīdzinot ar februāri, apstrādes rūpniecības apgrozījums pieauga par 0,8%. Izaugsmes pamatā bijis vietējais tirgus – pieaugums par 1,7%, bet eksportā vērojams samazinājums par 0,3%. Lielākais apgrozījuma pieaugums salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi gan vietējā tirgū, gan eksportā bija ķīmisko vielu un ķīmisko produktu ražošanas nozarē – par 52,7%, metālu ražošanas nozarē – par 29,4% un gatavo metālizstrādājumu ražošanas nozarē, izņemot mašīnas un iekārtas – par 14,8%.

[1] Rūpniecības apgrozījuma indekss raksturo ikmēneša rūpniecības preču un pakalpojumu tirgus pieprasījuma attīstību.


Написать комментарий