Tas, cik gudri bijām bērnībā, nosaka labklājības un ienākumu līmeni nākotnē

foto: n-deti.ru
foto: n-deti.ru

Pētījumā, kas veikts piecdesmit gadu garumā, atklāts, ka bērna prasme skaitīt un lasīt septiņu gadu vecumā būtiski ietekmē viņa panākumus profesionālajā ziņā pieaugušā vecumā, informē izdevums "Daily Mail".

Pētījuma iemesls bija tā vadītāju vēlēšanās noskaidrot, vai pieauguša cilvēka panākumus vairāk ietekmē lasītprasmes vai rēķināšanas spēju attīstīšana bērnībā, un tas tika veikts Edinburgā, analizējot vairāk nekā 17 000 cilvēku sniegto datu no Anglijas, Skotijas un Velsas piecdesmit gadu garumā, sākot no 1958. gada.

Pētījumā tika secināts, ka intelektuālās spējas septiņu gadu vecumā ietekmē cilvēka socioekonomisko statusu, tam pieaugot, kā arī ievērojami nosaka intelekta attīstību un iegūtās izglītības līmeni, tomēr nav nozīmes, vai augstākā līmenī attīstīta lasīt vai rēķinātprasme, jo abas no tām ir vienlīdz nozīmīgas.

Pētījuma rezultāti apstiprināja, ka cilvēki, kas septiņu gadu vecumā prata labāk lasīt un rēķināt, šobrīd lepojas ar augstākiem ienākumiem, prestižāku darbu, kā arī plašākām mājām un citiem īpašumiem.

Tāpat pētījuma vadītāji, raksturojot tā gaitu, uzsver, ka bērnībā attīstītās intelektuālās prasmes, kā arī izpratne par izglītības nozīmīgumu korelē ar cilvēka labklājības attīstību visas dzīves laikā.

Šai sakarā aizsākti arvien jauni projekti, lai uzlabotu bērnu dzīves apstākļus, kā arī iespēju iegūt izglītību, tā nodrošinot labklājības uzlabošanos nākotnē pat tad, ja bērnībā piedzīvoti nelabvēlīgi apstākļi ģimenē vai apkārtējā vidē.


Темы: , , , ,
Написать комментарий