Eksperts: aug pieprasījums pēc privātajiem krāpšanas izmeklēšanas pakalpojumiem

foto: db.lv
foto: db.lv

Gadījumos, kad privātā biznesa pārstāvji tuvojas smalkajai robežai starp savu interešu lobēšanu un kukuļdošanu, līdz ar to saskaroties ar korupcijas risku, atbilde parasti meklējam individuālos risinājumos.

Par to liecinot pēdējā laikā strauji augošais klientu skaits pie attiecīgās jomas ekspertiem, žurnāla Kapitāls jūlija numurā atzīst revīzijas kompānijas KPMG Baltics vecākais eksperts Andris Puriņš.

Kā liecina kompānijas novērojumi, vislielākā interese par krāpšanas izmeklēšanas pakalpojumiem bija 2009. un 2010. gadā. Ekonomikas lejupslīdes apstākļos uzņēmēji bija spiesti izvērtēt katra iztērētā lata lietderību un stingri vērsās pret gadījumiem, kad darbinieki ļaunprātīgi izmanto uzņēmuma resursus. Patlaban novērojama tendence, ka gan valsts, pašvaldību, arī privātajā sektorā pieaug informētības līmenis par to, cik lielus zaudējumus uzņēmumiem var nodarīt korupcijas un krāpšanas risku nemazināšana. Tā rezultātā Latvijā novērojams straujš intereses pieaugums par krāpšanas un korupcijas risku novēršanu, saka A. Puriņš.

Jautāts, kurās nozarē patlaban ir lielākie korupcijas riski, Puriņš norāda, ka tradicionāli tās ir būvniecība un medicīna, savukārt no uzņēmumu iekšējām funkcijām vislielākajam korupcijas riskam parasti ir pakļautas iepirkumu un finanšu nodaļas.

Tāpat viņš norāda, ka dažos gadījumos ir pagrūti novilkt robežu starp interešu lobēšanu un korupciju. "KPMG Baltics" iesaka uzņēmumam savos iekšējās kārtības noteikumos, ētikas politikā vai kādā līdzvērtīgā dokumentā noteikt, kādas darbības ir pieļaujamas un kādas - nē.

A. Puriņš arī sacīja, ka pēc konsultācijām saistībā ar korupcijas riskiem pēdējā laikā vēršoties aizvien vairāk privātā biznesa pārstāvju, tomēr šādu pakalpojumu nepieciešamība netiek afišēta.

«Parasti attiecīgos pakalpojumus sniedz auditorkompānijas, bet ir arī uzņēmumi, kas darbojas tikai šajā jomā un sniedz ļoti specifiskus pakalpojumus, piemēram, veic parakstu ekspertīzes. Problēmu situācijās uzņēmumi lielākoties vēršas pie juristiem, taču situācijās, kad ir jāaplēš nodarītie zaudējumi, ir nepieciešama finanšu izmeklēšanas speciālistu palīdzība,» saka eksperts.


Написать комментарий