No VSAA pensionāriem maz labuma

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

19 gadu laikā uzņēmumu daļu apsaimniekošana VSAA izmaksājusi miljonu latu, bet dividendēs saņemti vien 1,56 miljoni latu.

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) pensiju speciālais budžets nav guvis teju nekādu labumu no 24% jeb 44 tā apsaimniekotajiem uzņēmumiem. Tostarp no 40 uzņēmumu akcijām speciālais budžets neieņēma pilnīgi neko, jo tikai par četriem uzņēmumiem tika saņemtas likvidācijas kvotas (līdzekļi, kurus īpašnieki saņem pēc uzņēmuma likvidācijas un mantas pārdošanas).
Šī ir tikai viena no izgāšanās epizodēm 90. gadu sākumā labi domātajam projektam netiešā veidā kaut nedaudz kompensēt to cilvēku nostrādātos gadus padomju laikā izveidotajos un vēlāk privatizētajos uzņēmumos, kuri, aizejot pensijā, bija zaudējuši daļu savu sociālo garantiju.

Proti, savulaik privatizējot valsts vai pašvaldību uzņēmumus, tika nolemts «bez maksas» nodot 5% vai 10% kapitāldaļu pensiju speciālajam budžetam, lai tādējādi caur dividendēm palielinātu ieņēmumus valsts pensiju speciālajā budžetā un novirzītu līdzekļus valsts nefondēto pensiju shēmas (1.līmeņa) saistību izpildes nodrošināšanai. Speciālā budžeta rocībā 90. gadu sākumā kopumā bija nonākušas aptuveni 183 uzņēmumu kapitāldaļas. Šobrīd speciālā budžeta saimniecībā palikuši 54 uzņēmumi, bet ieņēmumi varētu tikt gūti no 51 uzņēmuma daļas pārdošanas.

Līdz šim kopumā likvidācijas kvotas 100 tūkst. Ls apjomā, kas tika saņemtas vien uzņēmuma pašlikvidācijas procesā, izmaksāja astoņi uzņēmumi (no tiem četri pirms tam bija paspējuši maksāt dividendes), DB informēja VSAA speciāliste Iveta Daine.

Gandrīz nekāda labuma nebūs vēl no trim uzņēmumiem, kurus paredzēts likvidēt un no kuru kapitāldaļām rekomendē atbrīvoties premjera Valda Dombrovska pārraudzītā Pārresoru koordinācijas centra izveidotā darba grupa. Proti, tā iesaka turēties vēl pie 2005. gada apstiprinātās koncepcijas par VSAA rocībā nodoto kapitāldaļu pārdošanu, jo jau tad tika pamanīts, ka topošajiem pensionāriem no projekta nav teju nekāda labuma. Kopš tā laika situācija tikai pasliktinājās, un patlaban dati liecina, ka uzņēmumu kapitāldaļu turēšana ilgtermiņā ne vien nav bijusi izdevīga, bet pat būtu VSAA valsts pensiju speciālajam budžetam nodarījusi zaudējumus, ja nebūtu pāris veiksmīgu darījumu.

No 1996. gada līdz šim VSAA guvusi ienākumus no 67 uzņēmumu kapitāldaļu pārdošanas, dividendes vismaz no viena gada peļņas saņemtas kopumā no 69 uzņēmumiem, liecina VSAA informācija. Kopumā speciālais budžets no kapitāldaļu apsaimniekošanas 19 gadu laikā guvis 4,67 milj. Ls ienākumus, vidēji tie bijuši 259 tūkst. Ls gadā. Lielākais guvums bijis no šajos gados veiktajiem kapitāldaļu pārdošanas darījumiem 3,11 milj. Ls apjomā (šie ienākumi vēl ietver pārdošanas izmaksas 23,9 tūkst. Ls, kas neietilpst kopējās kapitāldaļu apsaimniekošanas izmaksās). 2005. gadā peļņa no visu uzņēmumu akciju pārdošanas tika gaidīta 24 milj. Ls. Sākotnēji guvumi un to apjomi, plānojot kapitāldaļu nodošanu VSAA, netika lēsti, DB atzina bijušais labklājības ministrs Vladimirs Makarovs laikā, kad labi domātā sistēma uzņēma apgriezienus (no 1997. gada). 


Написать комментарий