Gulbenē cilvēki šokā par dīvaini izrotātu kapu

Seši melnas krāsas piepūšamie baloni, uz kuriem attēlota miroņgalva un sakrustoti kauli kopš ceturtdienas, 8.augusta, rotāja kādu ģimenes apbedījuma vietu Gulbenes vecajā kapsētā.

Iedzīvotāji brīnījās un steidzās ziņot pašvaldībai par šo faktu. Uz kapsētu pat izsauca policiju. Taču tās pārstāvji arī tikai raustīja plecus. Nekāda apgānīšana netika konstatēta. Ģimenes kapu vieta – akurāti sakārtota, sakasīta ar grābekli, pat puķes vāzēs ieliktas. Viss normāli, izņemto balonus.

Kapsētas administrācija, kā noskaidroja Neatkarīgā, neriskēja uz savu galvu noņemt dīvaino rotu. Vispirms sazinājās ar apbedīto cilvēku piederīgajiem, kuri pauda, ka neko par melnajiem baloniem nezina. Ģimenes kapu vieta, kas tik dīvaini izrotāta, ir samērā sena. Tajā ir seši kapiņi, no tiem uz četriem – tikai krusti, uz diviem – pieminekļi, kas liecina, ka cilvēki apglabāti 1936. un 1968/gadā.
“Varbūt kāds ir sakopis piederīgo kapus un tādā veidā to atzīmējis. Vai tas vispār ir pārkāpums? Kur ir teikts, ka ir jābūt kaut kādiem standartiem sava radinieka kapa sakopšanā un rotāšanā?” Neatkarīgajai sacīja Gulbenes rajona prokuratūrā, paužot, ka šajā gadījumā runa var būt vienīgi par neētisku rīcību. Sabiedriskā miera traucēšanas un līdz ar to likumpārkāpuma nav.

Arī Gulbenes katoļu draudzes priesteris Vjačeslavs Bogdanovs Neatkarīgajai saka, ka sākumā šajā gadījumā nevajadzētu saskatīt kaut ko kriminālu. “Kaut gan, ņemot vērā cilvēku tradīcijas, notikušais uzskatāms par necieņu pret mirušajiem, pret viņu piederīgajiem. Varbūt tas ir protests? Kas zina. Pie šiem baloniem taču nav klāt pielikts vēstījums,” uzsver viņš.

Galvaskauss un sakrustoti kauli ir pirātisma simbols, kuru ekspluatē mūsdienu mode. Bez šā simbola nav iedomājami Helovīna svētki. Tāpat šo apzīmējumu izmanto indīgu, cilvēka veselībai bīstamu vielu apzīmēšanai. Spānijā savukārt ar šo simbolu apzīmē ieeju uz kapsētu. Pasaulē – ASV un Eiropā - galvaskauss ar sakrustotiem kauliem ir plaši izmantots daudzu sporta komandu, klubu, biedrību simbols. Piemēram, masonu brālībā galvaskauss un kauli simbolizē Golgātā vietu un Jēzus krustā sišanu. Savukārt skaitlis 6 (tik melno balonu bija izkārts ģimenes kapu laukumā) ir daļa no Bībelē nosauktā “zvēra skaitļa” - 666.


Написать комментарий