Čehijā atkāpusies valdība

foto: inukr.net
foto: inukr.net

Čehijā turpinās politiskā krīze, šodien,13. augustā, premjerministra Jirži Rusnoka vadītā valdība,kura pagājušonedēļ neizturēja uzticības balsojumu parlamentā, iesniedza demisijas rakstu Čehijas prezidentam Milošam Zēmanam, vēsta ceskenoviny.cz.

Jāatgādina, ka politiskā krīze Čehijā plosās jau kopš vasaras sākuma, kad policija aizturēja un korupcijā un dienesta pilnvaru pārsniegšanā apsūdzēja vairākas ar valdošo koalīciju cieši saistītas amatpersonas. Viņu vidū bija arī premjerministra Petra Nečasa biroja vadītāja Jana Naģova, turklāt vēlāk izrādījās, ka ar precēto premjeru viņu saista arī personiskas attiecības.

Čehijas prezidents Milošs Zēmans 10.jūlijā, pēc iepriekšējā premjerministra Petra Nečasa demisijas korupcijas skandāla,  par premjerminstru iecēla Jirži Rusnoku.

Ar šo pretrunīgi vērtēto soli prezidents centās apturēt kukuļošanas un izspiegošanas skandāla izraisīto politisko krīzi.

Nākamnedēļ parlaments nobalsos par deputātu atlaišanu, un oktobrī Čehijā notiks ārkārtas vēlēšanas. Lielākais ieguvējs no šīs krīzes izrādīsies tieši M. Zēmans, uzskata gan līdzšinējās koalīcijas pārstāvji, gan politologi, turklāt daži no viņiem uzsver, ka prezidents absolūti apzināti virzījis valsti ārkārtas vēlēšanu virzienā, ieceļot tādu valdību, kuru deputātu vairākums nav vēlējies atbalstīt.
Zēmans pēc valdības demisijas pieņemšanas paziņoja, ka šis kabinets turpinās darbu, līdz tiks iecelts jauns.

Jau vēstīts, ka 20.augustā Čehijas parlamenta apakšpalātas deputāti balsos par parlamenta atlaišanu, kas var novest pie ārkārtas vēlēšanām.

Gatavību atbalstīt parlamenta atlaišanu paudušas trīs partijas - TOP09, centriski kreisie sociāldemokrāti un galēji kreisie komunisti. Šīm partijām apakšpalātā kopumā ir 122 balsis. Atbalstu parlamenta atlaišanai izteikuši arī vairāki citi deputāti.

Čehijas konstitūcija noteic, ka parlamentu var atlaist tikai ar prezidenta piekrišanu un prezidentam jānosaka vēlēšanu datums.


Написать комментарий