Brāļu kapi pierādīja seno maiju cietsirdību

foto: livescience.com
foto: livescience.com

Vācijas Bonnas universitātes zinātnieki maiju senās pilsētas vietā Meksikā atrada 1400 gadus vecu brāļu kapu.

Tajā atradās 24 cilvēku mirstīgās atliekas, kuru ķermeņi tika izkropļoti.

Izrakumu laikā senās pilsētas Uksulas (Uxul) teritorijā arheologi atrada kapu, kurā bija apbedīti 24 cilvēki, - ziņo fedpost.ru.

Pēc rūpīgas mirstīgo atlieku apskates arheologi uz vairākiem zobiem konstatēja nefrīta ieliktņus, kas liecina par nelaiķu augsto sociālo statusu.

„Skeleti tika atrasti 32 m2 lielā alā, kura pirms apbedīšanas tika izmantota kā ūdenskrātuve, - stāsta arheologs Nikolass Zēfelds. – Pēc 24 upuru apbedīšanas rezervuārs tika aizbērts ar grants slāni un papildus aizvērts ar mālu. Pateicoties šim hermetizējošajam slānim, skeleti tika atrasti ļoti labā stāvoklī”.

Zinātnieki saka, ka viņiem pagaidām nav zināms, kas bija šie cilvēki: maiju karagūstekņi vai bijušie Uksulas pilsētas varas pārstāvji. Tomēr par vienu arheologi nešaubās – visi 24 cilvēki miruši vardarbīgā nāvē.

„Mirstīgo atlieku izņemšanas mērā kļuva acīmredzams, ka pēc nāves soda izpildes ķermeņi tika sadalīti: uz kakla skriemeļiem palikušas cirvja pēdas, kas norāda, ka upuriem tika nocirstas galvas, - skaidro Zēfelds. – Tāpat mēs atradām izmētātus galvas kausus, no kuriem bija atdalīti apakšžokļi, rokas un kājas. Uz visām ķermeņa daļām bija sakropļojumu pēdas, kuri acīmredzot tika veikti ar akmens cirvjiem”.

Veicot mirstīgo atlieku analīzi, arheologi noteica 15 bojā gājušo vecumu un dzimumu, noskaidrojās, ka kapā atradās divas 18 – 42 gadus vecas sievietes.

Pēc zinātnieku vārdiem pētnieki arī agrāk atrada seno maiju zīmējumus, kuri rāda vardarbības ainas, tai skaitā karagūstekņu sagūstīšanu un to upurēšanu. Tomēr senās civilizācijas cietsirdības arheoloģisko pierādījumu praktiski nebija.

„Masu apbedījuma vietas atklāšana pierāda, ka karagūstekņu un pretinieku sadalīšana, kas bieži figurē maiju zīmējumos, praksē patiešām tika izmantota”, - rezumēja projekta vadītājs Nikolajs Grūbe.

Kā ziņo LiveScience, tagad zinātnieki plāno veikt mirstīgo atlieku ķīmisko analīzi.



Написать комментарий