Nākamgad vēl nepiemēros “socnodokli” autoratlīdzībām; diskusijas turpināsies

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Priekšlikumu aplikt autoratlīdzības ar sociālo nodokli neiekļaus nākamā gada budžetu pavadošo likumprojektu paketē, taču no šīs ieceres nav plānots pavisam attiekties, un par to turpināsies diskusijas, pieļaujot, ka socnodokli honorāriem varētu piemērot no 2015.gadā un pakāpeniski.

Šādu vienošanos trešdien panāca Finanšu ministrijas, Labklājības ministrijas un izdevēju un žurnālistu organizāciju pārstāvji, portālam "Delfi" pastāstīja Finanšu ministrijas runasvīrs Aleksis Jarockis.

Viņš sacīja, ka FM gandarīta par konstruktīvu dialoga sākumu un cer, ka jau, sākot darbu pie 2015.gada budžeta, būs rasts konstruktīvs kompromiss par iespējām pakāpeniski noteikt "socnodokli" honorāriem, ar kuru būs apmierinātas visas iesaistītas puses.

Pašlaik autoratlīdzības apliek vien ar iedzīvotāja ienākuma nodokli (24%), bet ne ar sociālo nodokli (darba devēja un darba ņēmēja kopējais maksājums ir 35,09%), taču līdz ar to honorāru saņēmēji nav sociāli apdrošināti.

Iepriekš ministri konceptuāli atbalstījuši ieceri aplikt autoratlīdzības, piemēram, žurnālistiem un citiem autoriem, ar sociālo nodokli. Pret to iebilda Latvijas Žurnālistu asociācija, norādot, ka uzreiz aplikt honorārus ar socnodokli nav iespējams un tas jādara pakāpeniski.


Написать комментарий