Astronomiskais rudens Daugavpilī sākās ar vēsu un lietainu laiku

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

22.septembra vēlajā vakarā Latvijā sākās astronomiskais rudens, kad nakts un diena būs vienāda garuma, bet turpmāk naktis kļūs garākas par dienu.

Plkst.23.44 Saules diska centrs šķērsoja debess ekvatoru virzienā no debess sfēras ziemeļu puslodes uz dienvidu puslodi, savukārt Zemes dienvidu puslodē tad iestājas pavasaris.

Sinoptiķi ir pārliecināti, ka meteoroloģiskais rudens iestājies daudz agrāk par astronomisko rudeni – tas notiek, kad diennakts vidējā gaisa temperatūra stabili pazeminās zem +15 grādiem. Saskaņā ar ilggadējo novērojumu datiem parasti tas notiek 27.augustā, bet šogad kopumā Latvijā diennakts vidējā temperatūra zem +15 grādu atzīmes pazeminājās 24.augustā.

Jāatzīmē, ka Latvijas galvaspilsētā meteoroloģiskā vasara beidzās 13.septembrī, un tas ir gandrīz divas nedēļas vēlāk nekā parasti, savukārt Daugavpilī – 19.septembrī.

Šonedēļ mūsu pilsētā gaidāmi rudenīgi laikapstākļi – nedēļas garumā tos noteiks ciklons, kura ietekmē gandrīz katru dienu būs īslaicīgs lietus, gaiss iesils līdz +12 grādiem dienā un +2...+3 grādiem naktī. Dažviet iespējamas salnas.

Tomēr meteorologi sola, ka no trešdienas, 25.septembra, starp mākoņiem uzspīdēs saule, nokrišņu zona nedaudz atkāpsies, kaut arī gaisa temperatūra īpaši nemainīsies.

Jāatzīmē, ka tautas ticējumi vēsta, ja rudenī ir skaists laiks, tad būs agra ziema, bet, ja rudenī ir daudz miglas, tad ziemā būs daudz sniega. Ja rudeņos kurmji rok augstus rakumus, tad ziemā būs liels sniegs.


Написать комментарий