Baļcerovičs: Polijā var atkārtoties «Grieķijas scenārijs”

foto: dic.academic.ru
foto: dic.academic.ru

Pazīstamais Polijas ekonomists un viens no tirgus reformu autoriem Lešeks Baļcerovičs baidās no „Grieķijas scenārija atkārtošanās” Polijā pieaugošā valsts parāda dēļ.

Par to viņš paziņoja pirmdien, 30. septembrī atskaites par slēpto Polijas parādu prezentācijas laikā. Šo atskaiti sagatavoja viņa izveidotā organizācija „Sabiedriskās attīstības forums” (SAF), - ziņo newsland.com.

Baļcerovičs atzīmēja, ka pieaugošais valsts oficiālais parāds, kā arī vēl lielākais Polijas valsts slēptais parāds apdraud Eiropas Savienības dalībvalsts ekonomisko izaugsmi.

Pēc SAF novērtējuma slēptais Polijas valsts parāds jau tagad par 190% pārsniedz no valsts IKP un sastāda teju 1 triljonu dolāru jeb 27 tūkst. dolāru uz katru valsts iedzīvotāju.

„Vienā brīdī slāptais kļūst acīmredzams tāpat kā Grieķijā”, - teica Baļcerovičs.

2007. gadā dibinātā organizācija aprēķināja tikai slēptā parāda daļu, jo tā novērtējumā nav iekļautas nākamās izmaksas spēka struktūru pensijām un speciālās „rentes”, kuras pēc SAF viedokļa ir grūti aprēķināt.

Pēc Polijas Finanšu ministrijas datiem oficiālais valsts parāds uz šī gada jūlija beigām sastāda ap 270 miljardiem dolāru (pēc pašreizējā valūtas kursa). Gada pirmajos 7 mēnešos tas pieauga par 5,5%.

Pagājušajā gadā Polijas valsts parāds pieauga par 3% pēc 11% un 10% pieauguma pirms diviem gadiem. Spēkā esošā Polijas Konstitūcija nosaka augstāko iespējamo valsts parāda limitu 60% apmērā no IKP. Pēc oficiālajiem datiem valsts parāds atrodas pie augšējās robežas, kura pagaidām netika pārkāpta.

Pirms 1989. gada tirgus reformu sākuma tai laikā komunistiskās Polijas parāds sastādīja mazliet vairāk par 40 miljardiem dolāru.

Iepriekš tika ziņots, ka Ukrainas ārējais kopējais parāds 2013. gada janvārī – jūnijā samazinājās par 0,5% jeb par 0,7 miljardiem dolāru un sastādīja 134,4 miljardus dolāru. Saskaņā ar Ukrainas Nacionālās bankas datiem attiecībā pret IKP parāda apmērs samazinājās par 0,9 p.p. no 76,6% līdz 75,7%.

Nacionālās bankas ārējā parāda samazinājums par 1,6 miljardiem dolāru (1,9% no IKP) notika plānoto kredīta iemaksu rezultātā SVF.


Написать комментарий