Daugavpilieši varēs ārstēties ārzemēs un saņemt valsts kompensāciju

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Šī gada oktobra beigās stājās spēkā Eiropas Komisijas direktīva, saskaņā ar kuru mūsu valsts iedzīvotājiem ir pieejams Eiropas medicīnisko pakalpojumu tirgus.

Tagad Latvijas iedzīvotāji, tāpat kā pārējo ES valstu pārstāvji, varēs saņemt valsts kompensāciju par ārzemēs veiktajām operācijām.

Veselības norēķinu centra (VNC) Latgales nodaļas vadītājs Jānis Pitrāns pastāstīja portālam Gorod.lv, ka Latvijā darbojas bezmaksas tālrunis 80001234, kas ir pieejams darba dienās no plkst.8:30 līdz 17:00, un piezvanot uz kuru var saņemt informāciju par medicīniskajiem pakalpojumiem ārzemēs.

Jāatzīmē, ka minētā direktīva attiecas uz visiem stacionāra un ambulances pakalpojumiem, kurus apmaksā valsts, taču transporta un dzīvošanas izdevumus sedz pacients. Tāpat katra valsts pati izlemj, vai pacientam jāsaņem atļauja pieteikties medicīniskajiem pakalpojumiem ārpus valsts robežām.

Pēc J.Pitrāna vārdiem, cilvēkam pieņemot lēmumu ārstēties ārzemēs, jābūt ieinteresētam labajā iznākumā, tādēļ noteikti jāizmanto iespēja un jāzvana uz augstākminēto bezmaksas tālruni. „Nav iespējams apkopot visus gadījumus un pateikt, kādā apjomā izdevumi tiks kompensēti. Katram ir sava diagnoze, ārstēšana ir individuāla. Piezvanot uz informācijas tālruni, cilvēks uzzinās, kādi dokumenti jāsagatavo braucienam uz ārzemēm, kā arī kā jārisina organizatoriskie jautājumi – uz kurieni jābrauc, pie kā vērsties uz vietas, kur jāzvana. Katrā valstī ir savs informācijas tālrunis, kura numurs tiek paziņots pacientam”, paskaidroja J.Pitrāns.

Kompensācijas saņemšana ir atkarīga no visu nepieciešamo dokumentu kvalitatīvas sagatavošanas. Kopumā, tas varētu aizņemt līdz pusgadam.

Veselības ministrijā paziņoja, ka valsts sedz citā valstī saņemto medicīnisko pakalpojumu izdevumus tādā apjomā, kādā tie tiek segti pacienta dzimtenē.

VNC Latgales nodaļas vadītājs atgādināja daugavpiliešiem un reģiona iedzīvotājiem par iespēju bez maksas saņemt Eiropas veselības apdrošināšanas karti (EVAK). Daugavpilī to var saņemt Saules ielā 5, darba dienās no plkst. 8:30 līdz 17:00, pirmdienās – līdz 18:00, līdzi jāņem personu apliecinošais dokuments.  

EVAK ir dokuments, kas apliecina, ka persona ir Eiropas Savienības dalībvalsts vai Norvēģijas, Lihtenšteinas, Īslandes, vai Šveices Konfederācijas iedzīvotājs un savā valstī ir sociāli apdrošināta. EVAK karte, uzturoties citā Eiropas valstī, apliecina tiesības saņemt nepieciešamo vai neatliekamo medicīnisko veselības aprūpi tādā pašā apjomā, kāda tā tiek nodrošināta attiecīgās valsts iedzīvotājiem.


Написать комментарий