V.Kezika: Situācija ar kārtējās Biogāzes koģenerācijas stacijas būvniecību pagaidām nav skaidra

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Portāls Gorod.lv jau ziņojis, ka nākamnedēļ, 12.novembrī, plkst.13:00 Demenes pagasta pārvaldē (Demenē, Briģenes ielā 2) notiks Biogāzes koģenerācijas stacijas būvniecības ieceres prezentācijas pasākums.

Šajā sakarā Daugavpils novada domē notikušās preses konferences gaitā portāls Gorod.lv lūdza Vandu Keziku pastāstīt par novada domes vadības viedokli šajā jautājumā.

„Pašlaik manā rīcībā nav pilnīgas informācijas, tādēļ 12.novembrī plānoju apmeklēt Demenes pagasta pārvaldi, kurā notiks publiskā apspriešana.

Šobrīd ir neskaidri vismaz 2 jautājumi. Saskaņā ar būvniecības ierosinātāju tehnisko informāciju, firma nodarbosies ar kukurūzas un citas lauksaimniecības produkcijas pārstrādi. Lielas platības tiks iesētas ar kukurūzu, tādēļ rodas jautājums, vai tas neietekmēs novada zemes struktūras maiņu? Cik es saprotu, elektrības ražošanā izmantotā augsne tiks intensīvi izmantota, lai gadā būtu vismaz divas ražas, mēslojumu dēļ augsnes kvalitāte varētu pasliktināties. Turklāt zemnieku uzdevums ir lauksaimniecības produkcijas ražošana, un, ja kukurūza aizņems arvien lielākas platības, vai netiks samazināta lauksaimniecības zemju produktivitāte?

Otrais jautājums – pagaidām nav zināms, kādā veidā tiks izmantota siltumenerģija, jo saprotams, ka elektrība tiks pārdota. Būtu loģiski, ja siltumenerģiju pārdotu pašvaldībai, to izmantotu apkurei vai koksnes žāvēšanai, tādēļ publiskajā apspriešanā būtu interesanti uzzināt būvniecības ierosinātāju mērķus. Mani interesē arī tas, kā tiks risināti tehniskie jautājumi, piemēram, ceļu uzturēšana un citi”, pastāstīja Vanda Kezika.

Atgādināsim, ka patlaban Daugavpils novadā biogāzes koģenerācijas stacijas darbojas Skrudalienas un Salienas pagastos. Savukārt atsauksmes par būvniecības ieceri var iesniegt līdz 2013.gada 26.novembrim Daugavpils novada Būvvaldē (Rīgas iela 2, Daugavpils). Aptaujas anketas ir pieejamas Daugavpils novada domes mājas lapā.


Написать комментарий