R. Bespjatijs: Skolēni, kuriem pienākas bezmaksas pusdienas, ēd labi

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Kā portālam Gorod.lv paziņoja Daugavpils Vispārējās un profesionālās izglītības pārvaldes veselības jautājumu koordinators Ruslans Bespjatijs, 1.–6. klašu skolēnu bezmaksas ēdināšanas ideja (lai tā būtu uz valsts vai pašvaldības rēķina) ir ļoti pozitīva, jo ne visi vecāki var iedot naudu skolēnu pusdienām skolā.

Ruslans Bespjatijs pastāstīja, ka pilsētas skolās bija ģībšanas no bada gadījumi, tādēļ, lai saglabātu mūsu bērnu veselību, protams, jāturpina šo kampaņu un pēc iespējas jānodrošina ar bezmaksas pusdienām lielāku skolēnu skaitu.

Atbildot uz jautājumu, kā tiek kontrolēta bērnu ēdināšana un vai skolēni pilnvērtīgi izmanto iespēju saņemt pusdienas bez maksas, veselības jautājumu koordinators atbildēja, ka šajā gadījumā kontroli veic gan Daugavpils Vispārējās un profesionālās izglītības pārvalde, gan Pārtikas un veterinārais dienests, gan skolas medmāsas un direktori. Tiek pārbaudīti arī pavāri un uzņēmumi, kuri nodrošina ēdināšanu. Skolās ir arī vecāku komitejas, kuras, piemēram, var piedāvāt mainīt ēdienkarti un papildus kontrolēt ēdināšanas nodrošināšanas procesu.

Runājot par to, kāds ēdienu palieku daudzums ir skolās, jo tas ir savdabīgs rādītājs, kā ēd bērni, R. Bespjatijs pastāstīja, ka viņš personīgi pārliecinājās par to, ka visi bērni, kuriem tiek nodrošināta bezmaksas ēdināšana, skolās ēd pusdienas. Ne visi bērni apēd visu porciju, bet bieži tā ir bērnu ēdienu gastronomiskā izvēle. Tomēr veselības jautājumu koordinators nezina situācijas par to, ka līdz ar bezmaksas ēdināšanas ieviešanu 1.–6. klašu skolēniem ēdienu palieku kļūtu vairāk nekā parasti.

Atbildot uz jautājumu par to, vai šajā gadījumā vajadzētu uzlabot ēdināšanas nodrošināšanas kontroli un ieviest vismaz daļēju apmaksu, lai zinātu, cik bērnu reāli ēd skolā, un pašvaldības izdalīto naudu izmantotu ar papildus klašu nodrošināšanu ar pusdienām, R. Bespjatijs paziņoja, ka bērni, kuriem pienākas bezmaksas pusdienas, ēd labi. Tāpat skolotāji cenšas bērnu uzmanību pievērst tam, ka jāēd pusdienas.

Ja bērni neēd vispār, vecākiem ir iespēja rakstveidā paziņot par to, tādējādi palīdzot nodrošināt kvalitatīvāku pārējo bērnu ēdināšanas procesu, atzīmēja veselības jautājumu koordinators.

Runājot par situāciju, kurā dažās skolās nepietiekama vietu skaita dēļ ēdnīcās nākas ēdināt bērnus 4 maiņās, tad tur, iespējams, problēmas ir saistītas ar to, ka kopā ar tiem, kuri ēd pēc grafika, uz bufeti pirkt ēdienu nāk citi bērni. Šajā gadījumā skolām jādomā par to, kā paplašināt ēdnīcu telpas vai uzlabot apstākļus, bet ārstu uzdevums ir nodrošināt, lai bērni būtu paēduši, domā R. Bespjatijs.


Написать комментарий