Nabadzība bez mērķa

foto: news2000.com.ua
foto: news2000.com.ua

Eiropa nepārvarēs nabadzību, drīzāk nabadzība pārvarēs Eiropu.

Statistikas aģentūras Eurostat eksperti šaubās, ka Eiropas Savienība spēs sasniegt izvirzītos nabadzības līmeņa samazināšanas mērķus.

Eiropas Savienības oficiālā statistikas aģentūra Eurostat vairs netic Eiropas politiķu solījumiem samazināt nabadzības līmeni līdz 2020. gadam. Saskaņā ar Eiropas Savienības programmas dokumentiem līdz šim laikam eiropiešu skaits, kuri ir nokļuvuši uz nabadzības sliekšņa, nav jāpārsniedz 20 milj. cilvēku. Uz šodienu šis rādītājs jau sastāda 120 milj. cilvēku, un pēc Eurostat ekspertu domām šo skaitu samazināt 6 reizes 7 gadu laikā maz ticams, – ziņo rg-rb.de.  

„Bez adekvātas politikas, kura varētu pilnībā mainīt tendences šajā jomā, Eiropa nespēs panākt savu mērķi”, – atzīmēts aģentūras ziņojumā presei. Tai pašā laikā, pārstāvot ekspertu viedokli, aģentūras vadītājs Valters Radermahers atteicās atbildēt, vai principā Eiropas Savienības mērķi ir sasniedzami. „Es varu parādīt politiķiem šīs neatbilstības, bet tā jau ir viņu darīšana, kā viņi lāpīs šos caurumus”, – atzīmēja Radermahers.  

Lielākos draudus eiropiešu labklājībai rada tā saucamā monetārā nabadzība, kura aptver teju 84 milj. cilvēku, kas ir par 3 miljoniem vairāk nekā 2005. gadā. Šis rādītājs atspoguļo iedzīvotāju skaitu, kuru reālie ienākumi sastāda mazāk par 60% no vidējā valsts rādītāja, 43 milj. cilvēki ir materiāli nabadzīgi, kas izpaužas, pirmkārt, nepietiekamos mājokļu apstākļos un nekvalitatīvā uzturā. Gandrīz 39 milj. cilvēku ir atzīti par sociāli atstumtiem, kas līdz nesenam laikam ir viena no nabadzības kā sociālas parādības sastāvdaļām. Pie šīs grupas pieder mājsaimniecību locekļi, kurās darba intensitāte sastāda 20% no potenciālajām iespējām. Interesanti, ka teju 14 milj. no viņiem nav pakļauti ne monetārai, ne materiālajai nabadzībai, tomēr viņiem ir nabadzīgo statuss oficiālās statistikas acīs.


Написать комментарий