Jēkabpils pilsētas logo un sauklim piešķirts reģistrētas preču zīmes statuss

foto: jekabpils.lv
foto: jekabpils.lv

Latvijas Republikas Patentu valde saskaņā ar likumu „Par preču zīmēm un ģeogrāfiskās izcelsmes norādēm” Jēkabpils pilsētas logo jeb grafisko zīmi un saukli „Jēkabpils – labo pārmaiņu pilsēta” ir iekļāvusi Valsts preču zīmju reģistrā, informē Jēkabpils pašvaldības portāls.

Tas nozīmē, ka Jēkabpils pilsētas pašvaldībai pieder izņēmuma tiesības ierobežot un neatļaut Jēkabpils pilsētas logo izmantošanu citu personu komerciālo mērķu īstenošanai.

Jēkabpils pilsētas logo un tā lietošanas instrukcija jeb stila grāmata tika apstiprināti Jēkabpils pilsētas domes 2012. gada 12. aprīļa sēdē. Lēmums nosaka, ka logo drīkst lietot tikai Jēkabpils pilsētas pašvaldības iestādes pašvaldības atpazīstamības nodrošināšanai.

Jēkabpils logo jeb grafiskā zīme un sauklis simbolizē pilsētu, kas vēsturiski izvietojusies un attīstījusies divos upes krastos. Logo sastāv no trīs grafiskiem elementiem:

  • Jēkabpils daļa ar raksturīgo un atpazīstamo Svētā Gara pareizticīgo baznīcas siluetu, kas satur vēstījumu par ticību, atklāsmi, mieru;
  • likteņupes Daugavas grafiskais attēlojums, kas reizē ir simbols mainībai laikā, kustībai, dinamikai;
  • vēsturiskā Krustpils daļa ar Krustpils pils siluetu, kas satur vēstījumu par spēku, aktivitāti, pašcieņu un lepnumu.

Grafiski šos trīs elementus apvieno balta caurvijoša līnija, kas simbolizē sirdsdarbības ritmu. Līnijai nav ne sākuma, ne beigu - tās sākums ir tālā un bagātīgā vēsturiskā mantojumā, bet nākotne sniedz ticību pilsētas attīstībai un augšupejai, saskaņā ar pilsētas sauklī ietverto pamatdomu.

Gaiši zaļā krāsa pilsētu raksturo kā dabai un dzīvošanai draudzīgu, atdzimstošu, priecīgu un pozitīvas pārmaiņas vēstošu.

Gaiši zilā - simbolizē intelektu, gudrību, uzticību un vienlaicīgi ir gan tīra ūdens, gan bezgalīgas telpas - debess krāsa. Logotipa fona tonis ir balts – tīrība un skaidrība.

Jēkabpils logo un sauklis ir Jēkabpils mārketinga elements, kas mērķtiecīgi veicina Jēkabpils kā zīmola attīstību. Pilsētas zīmola uzdevums ir rosināt pozitīvas asociācijas par pilsētu, veidot emocionālu saikni.

Likuma „Par preču zīmēm un ģeogrāfiskās izcelsmes norādēm” 4. panta trešajā daļā noteikts, ka gadījumos, ja preču zīmes īpašniekam ir pamats uzskatīt, ka kāda persona pārkāpj viņa izņēmuma tiesības un izmanto preču zīmi bez īpašnieka atļaujas, tad preču zīmes īpašnieks ir tiesīgs brīdināt šo personu par iespējamo pārkāpumu.

Lai trešās personas varētu likumīgi izmantot Jēkabpils pilsētas logo un saukli gan komerciāliem, gan nekomerciāliem mērķiem, tas jāsaskaņo ar Jēkabpils pilsētas pašvaldību (Sabiedrisko attiecību nodaļu).

Pareizas logotipa lietošanas nosacījumi (izmēri, toņi, logo versijas u.c.) pieejami Jēkabpils pilsētas pašvaldības mājas lapā, sadaļā „Simbolika”.


Написать комментарий