M.Ivanova-Jevsejeva: Visaginas AES būvniecība pārbaudīs Baltijas valstu sadarbības un kooperācijas iespējas

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

15.novembrī Daugavpilī notika portāla Gorod.lv rīkotā diskusija par Daugavpils attīstību triju atomelektrostaciju tuvumā, kurā piedalījās Latvijas Republikas Saeimas deputāte Marjana Ivanova-Jevsejeva.

Pasākuma noslēgumā deputāte aprunājās ar portāla Gorod.lv korespondentu un dalījās situācijas redzējumā.

„Mana uzstāšanās bija ieplānota sekcijā „Daugavpils atomstaciju tuvumā no Daugavpils patērētāja viedokļa”. Ostrovecas AES būvniecība nekādā ziņā neietekmēs Latvijas elektroenerģijas tirgu. Varam runāt par tehnoloģiskajiem aspektiem, piemēram, par atkritumu glabāšanu, par apglabāšanas vietu, t.i., visu, kas ir saistīts ar atomelektrostacijas darba produktiem, šodien ieguvu ļoti maz informācijas šajā jautājumā. Manuprāt, dažus jautājumus, kuri attiecas arī uz daugavpiliešiem, Baltkrievija pagaidām nav atrisinājusi. Tomēr skaidrs, ka šī AES drīzāk ir Baltkrievijas autonomais projekts, nevis Latvijas vai Lietuvas papildiespēja sadarboties ar lētās elektroenerģijas piegādātāju. Tas ir pirmkārt.

Otrkārt, pastāv ļoti dažādi viedokli pat Visaginas AES būvniecību. Protams, Lietuvas pārstāvji Visaginas pilsētas pašvaldības priekšsēdētājas personā ir noskaņoti pozitīvi, to var saprast, jo tas nozīmēs ekonomisko izrāvienu, bet, no otrās puses, Lietuvas iedzīvotāji ir pieraduši dzīvot AES tuvumā un tur ir daudz speciālistu, kuri varētu turpināt strādāt šajā jomā. Tas ietekmētu elektrības cenu elektroenerģijas tirgū „Nord Pool”, kurā mēs veiksmīgi iekļaujamies. Jautājums ir, cik lielā mērā tas ietekmēs cenas – iespējams, pavisam nedaudz, jāsaprot, ka būvniecības izdevumi ir ļoti lieli un tie pastāvīgi pieaugs. Tāpat nav gala aprēķinu sakarā ar Ostrovecas AES būvniecību. Tādēļ man nav pārliecības, ka projekts atmaksāsies 60 ekspluatācijas gadu laikā.

Manuprāt, ir alternatīva. Grūti spriest, cik cieši varam sadarboties ar Krieviju, šis jautājums jārisina Eiropas līmenī, mēs varam pastiprināt apvienības, infrastruktūru ar Skandināvijas valstīm, bet elektrības iegāde no šīm valstīm ir daudz dārgāka. Neesmu pārliecināta, ka pēc Visaginas AES būvniecības tarifs tiks samazināts, labākajā gadījumā, tas paliks nemainīgs. Tādēļ Visaginas AES ir Eiropas, nevis mūsu ģeopolitiskais jautājums, kā minēju, šī būvniecība pārbaudīs Baltijas valstu sadarbības un kooperācijas iespējas, tomēr pagaidām katra no trim valstīm rīkojas patstāvīgi.

Igauņiem pastāv savas problēmas, kas ir saistītas ar netīru elektroenerģijas ražošanu, tuvākajā laikā viņiem būs jāslēdz slānekļu ražošana, kura nodrošināja 80% no elektroenerģijas ražošanas, tādēļ viņi dibina sakarus ar Skandināviju. Lietuvieši pagaidām ir starp divām ugunīm, mēs arī vēlamies sadarboties ar skandināviem, kā arī meklējam citus sadarbības variantus ar lietuviešiem, pagaidām noteiktas pozīcijas nav.

Neapšaubāmi, svarīgs faktors, kas ietekmēs situāciju, būs Baltijas AES būvniecības turpināšana Kaļiņingradā, un, kā atzīmēja profesors [Nikolajs Meževičs], šis projekts ir apturēts, jo Kaļiņingradas iedzīvotāji ņem vērā pie mums notiekošos procesus. Baltkrievijā process rit pilnā sparā.

Pārējās AES ir gaidīšanas stadijā, kura varētu turpināties vienu-divus gadus. Pēdējo impulsu dos Eiropa, un Latvijas valdība to gaidīs vai varam cerēt uz valdības maiņu nākamgad, lai mainītos arī enerģētiskā politika”, pastāstīja M.Ivanova-Jevsejeva.


Написать комментарий