Ugunsdzēsējiem glābējiem jauns aprīkojums ķīmisko vielu noplūžu likvidēšanai

foto: VUGD
foto: VUGD

Transportējot naftas produktus, eļļas vai ķīmiskās vielas, vienmēr pastāv noplūdes risks. 

Ja noticis negadījums un noplūdusi bīstama, kodīga viela, naftas produkts vai citi šķidrumi uz sauszemes vai ūdeņos, nepieciešams izmantot materiālus ar augstu absorbcijas un drošības pakāpi, kā arī veikt dekontaminācijas pasākumus cilvēkiem, kas ar vielu nonākuši tiešā kontaktā.

Lai pierobežas teritorijā uzlabotu ugunsdzēsēju glābēju spēju reaģēt uz negadījumiem, kas saistīti ar bīstamu ķīmisko vielu noplūdi, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) Latgales reģiona brigādē šogad Eiropas Savienības (ES) finansēta projekta ietvaros iegādāts aprīkojums, kas palīdzēs likvidēt dažādu ķīmisku vielu noplūdi - gāzes analizatori, ar kuriem  iespējams noteikt gāzes koncentrāciju gaisā, dekontaminācijas teltis, kuras nepieciešamas dezinfekcijas veikšanai gan cilvēkiem, gan ugunsdzēsējiem glābējiem,  kas nonākuši saskarē ar bīstamu ķīmisku vielu, kā arī hidrauliskie instrumenti, lai kravas automašīnu avārijas gadījumā, kas ved bīstamas kravas, būtu ātri un efektīvi iespējams atbrīvot autovadītāju, kas iesprostots automašīnā. 2014.gada martā plānota arī Mercedes benz Unimog U5000 ugunsdzēsības autocisternas iegāde, kas būs ne tikai izmantojama reaģēšanai uz bīstamu ķīmisko vielu noplūdi, bet arī izmantojama ikdienas ugunsdzēsības darbos.

ES finansētās Latvijas-Lietuvas-Baltkrievijas pārrobežu sadarbības programmas ietvaros VUGD sadarbībā ar partneriem no Lietuvas un Baltkrievijas uzsāka projekta Civilās aizsardzības sistēmu sadarbība negadījumos, kas saistīti ar bīstamo kravu transportēšanu Latvijas – Lietuvas – Baltkrievijas pārrobežu reģionā (LLB-2-247) īstenošanu.

Šī projekta mērķis ir paaugstināt ekoloģisko drošību pārrobežu reģionā, veicot ātru un profesionālu reaģēšanu negadījumos, kas saistīti ar bīstamu ķīmisko vielu transportēšanu un  tādējādi uzturot reģiona ilgtspējīgu attīstību

Vadošais partneris –Latvijas Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests

Projekta partneri:

  • Baltkrievijas Ārkārtējo situāciju ministrijas Grodņas apgabala pārvalde;
  • Baltkrievijas Ārkārtējo situāciju ministrijas Vitebskas apgabala pārvalde;
  • Utenas apgabala ugunsdzēsības un glābšana dienests;
  • Viļņas apgabala ugunsdzēsības un glābšana dienests;
  • Alitus apgabala ugunsdzēsības un glābšana dienests;

Projekta uzdevumi:

  • Atjaunot un uzlabot iesaistīto operatīvo dienestu materiāli-tehnisko nodrošinājumu
  • Uzlabot personālsastāva zināšanas un iemaņas reaģējot uz transporta negadījumiem, kas saistīti ar bīstamām ķīmiskām vielām
  • Izveidot, publicēt un izplatīt pirmo reaģēšanas darbību rokasgrāmatu
  • Veikt personālsastāva, aprīkojuma un dienestu savstarpējās sadarbības pārbaudi praktiskās mācībās

Projekta kopējais finansējums ir 1 489 743,10 EUR. Projekts tiek realizēts no 2013.gada 1.janvāra līdz  2014.gada jūnijam. Plašāk mājaslapā.


Написать комментарий