Drukāt ar datoru ir kaitīgi elpošanai

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Eksperti paziņoja, ka pēdējā laikā kļuva izplatīti specifiski traucējumi, kurus nosauca par datoru apnoe. 

Kā tika noskaidrots, līdz 80% cilvēku, kuri raksta tekstus ar datoru, ir elpošanas traucējumi, kas nodara ievērojamu kaitējumu veselībai. 

Miega apnoe ir biežo sastopami traucējumi. Tos izskaidro ar elpošanas procesa traucējumiem, kuri notiek nakts miega laikā. Īpatnība ir apstāklī, ka šo traucējumu upuri vairākas reizes nakts laikā neelpo, tas notiek īslaicīgi, vidēji 5 sekundes. Šāds stāvoklis noved pie tā, ka notiek krasa pāreja no ātrā miega uz tā lēno fāzi, turklāt rodas arī citas ātras organisma reakcijas, – ziņo raut.ru.  

Patlaban eksperti aktīvi apspriež datoru apnoe, t.i., problēmas ar elpošanu, kuras rodas nomodā esošam cilvēkam, kurš atrodas pie datora un drukā tekstu. Pēc zinātnieku domām apnoe klasiskajā variantā tomēr nav tik izplatīts, bet, kas attiecas uz datoru variantu, tad zinātnieki noskaidroja, ka šie traucējumi ir 80% iedzīvotāju.

Pazīstamais blogeris Ādams Klarks Estess pastāstīja par savām sajūtām portālam Gizmodo. Viņš atzīmēja, ka, koncentrējoties uz svarīgu tekstu, rodas reibonis. Lai atgūtos, viņam nepieciešama dziļa ieelpu sērija. Tomēr, atgriežoties pie darba, reibonis nekavējoties atgriežas.

Tādēļ Ādams Klarks Estess pieņēma lēmumu uzzināt, ar ko ir izskaidrojams šāds efekts. Rezultātā viņš noteica, ka tā ir datoru apnoe. Šo terminoloģiju pirmo reizi lietoja Linda Stouna, kura ir viena no pazīstamās kompānijas Apple vadītājām. Viņa pastāstīja, ka, sākot strādāt ar tekstiem, daudzi elpo nepareizi. Notiek elpošanas aizture, smadzenes saņem ierobežotu skābekļa daudzumu, tādēļ rodas hiperventilācijas stāvoklis. Tas viss ietekmē nervu sistēmu.

Notiek tās aktivācija, cilvēkam paplašinās acu zīlītes, sirdsdarbība paātrinās un turklāt notiek sejas asinsvadu apjoma palielināšanās. Cilvēks sāk pārmērīgi svīst, novērojams nemierīgu kāju sindroms. Šīs funkcijas aktivizē organisms, jo viņš jūt fizisko bīstamību skābekļa padeves ierobežojuma veidā.


Написать комментарий