Meksikas līcī pirmo reizi nofilmēja gigantisko ienācēju ar garām rokām 1

foto: shell oil
foto: shell oil

Naftas ieguves platformas personāls Meksikas līcī, izmantojot dziļūdens aparātu, nofilmēja būtni, kura varētu pretendēt uz ārpuszemes būtnes lomu zinātniski fantastiskajā trillerī.

Dziļūdens kalmārs Mangapinna, kuru dažkārt sauc par „garajām piedurknēm”, sasniedz līdz 8 m garumu. Viņam ir tievi elastīgi taustekļi, kuri, kā tiek uzskatīts, ir 15 – 20 reizes garāki nekā viņa ķermenis. Iepriekš pieaugušu īpatni nekad nebija izdevies nofilmēt vai noķert, bet retajos kadros, kurus ierakstīja kompānija Shell, redzams, ka jūras dzīļu iemītnieks ir līdzīgs ienācējam.

Kadri tika nofilmēti ar tālvadības zemūdens aparāta palīdzību, kas pazīstams kā ROV. Shell Oil līdz ar citām kompānijām izmanto transportlīdzekļus ūdens izpētei ap naftas torni, un šis īpašais video tika nofilmēts Meksikas līcī Perdido Alaminos Kanjone rajonā.

Kā ziņo Mail Online, reto kalmāru atrada vairāk nekā 2000 m dziļumā jau 2007. gada novembrī. Shell Oil platformas atrodas 320 km attālumā no Teksasas štata Hjūstonas piekrastes.

Pirmo reizi kalmāri Mangapinna tika atrasti 1907. gadā, bet būtni nofilmēt izdevās 1988. gadā pie Brazīlijas krastiem. Pēc 10 gadiem Japānas zinātnieku komanda, kura izmantoka dziļūdens aparātu Sinkai–6500, nofilmēja šo kalmāru Indijas okeānā uz dienvidiem no Maurīcijas.

Vairākums citu novērojumu notika Meksikas līcī. Kalmārs, kuru atrada 2007. gadā, bija apmēram 7 m garš. Tomēr vēlāki novērojumi parādīja, ka šo jūras būtņu izmēri pārsniedz 8 m. Kalmāra rokām–taustekļiem ir vienāds garums, un tie izskatās vienādi. Tiek uzskatīts, ka kalmāra taustekļu garums 20 reizes pārsniedz viņa ķermeņa garumu. Pēc zinātnieku domām kalmāri izmanto savas garās rokas, lai noķertu upurus okeāna dibenā, kaut gan pagaidām neviens nav redzējis, kā tas notiek. 


Написать комментарий

ienācējs- no vārda prišeļec?