Tieslietu ministrs atstādina no amata notāri Porieti

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Tieslietu ministrs Jānis Bordāns ceturtdien atstādinājis no amata Rīgas apgabaltiesas zvērinātu notāri Lailu Porieti, informēja tieslietu ministra preses sekretāre Līga Ādamsone.

Tieslietu ministrijā  (TM) saņemta Latvijas Zvērinātu notāru padomes vēstule, kurā tieslietu ministrs informēts, ka pret zvērinātu notāri Lailu Porieti uzsākta kriminālvajāšana un pieņemts lēmums par lietas nodošanu tiesai.

Ministrijā tika saņemta izsmeļoša informācija no Latvijas Republikas Ģenerālprokuratūras un Rīgas pilsētas Centra rajona tiesas, kas pamatoja apsūdzības celšanu un krimināllietas izskatīšanu pret Rīgas apgabaltiesas zvērinātu notāri Lailu Porieti. Arī pašu notāri lūdza sniegt rakstisku paskaidrojumu saistībā ar TM saņemto informāciju.

Izvērtējot visus saņemtos materiālus, ministrs secinājis, ka zvērinātai notārei Lailai Porietei turpinot pildīt zvērināta notāra amata pienākumus, varētu būt diskreditēts ne tikai notariāta institūts kā tāds, bet visa valsts pārvalde kopumā, jo atbilstoši Notariāta likumam amata darbībā zvērināti notāri pielīdzināti valsts amatpersonām un ir tiesu varai piederīgās personas. Līdz ar to nav pieļaujams, ka amatā, kurā uzticēts veikt valsts varas funkcijas, atrastos amatpersona, kura apsūdzēta smagu un sevišķi smagu noziedzīgu nodarījumu izdarīšanā, kas turklāt ir veikti amata darbību izpildes ietvaros.

Vērtējot visu informāciju kopsakarā, tieslietu ministrs ceturtdien nolēma atstādināt Rīgas apgabaltiesas zvērinātu notāri Lailu Porieti no amata Rīgas apgabaltiesas darbības teritorijā līdz galīgā nolēmuma kriminālprocesā spēkā stāšanās brīdim.

Zvērinātas notāres Lailas Porietes atstādināšanas laikā notāra amata pienākumus uzdots veikt Rīgas apgabaltiesas zvērinātai notārei Diānai Tučkus.

Jau vēstīts, ka 9.oktobrī Rīgas tiesas apgabala prokuratūras prokurore tiesai nodevusi krimināllietu, kurā par krāpšanu, dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, dokumentu viltošanu un viltotu dokumentu izsniegšanu apsūdzēta zvērināta notāre Laila Poriete. Mantkārīgā nolūkā, lai atvieglotu krāpšanu, pielietojot viltu un ieviešot uzticību cietušajās, Poriete ļaunprātīgi izmantoja savu dienesta stāvokli, sagatavojot un norādot cietušām personām parakstīt notariālos aktus un dokumentus, nenolasot to saturu, neizskaidrojot to būtību, noteikumus un tiesiskās sekas.

Lai gan Laila Poriete apsūdzēta par vairāku sirmgalvju apkrāpšanu, mantkārīgā nolūkā ļaunprātīgi izmantojot dienesta stāvokli un viltojot dokumentus, Zvērinātu notāru padome iepriekš neuzskatīja par nepieciešamu Porieti no amata atstādināt.


Написать комментарий