Daugavpils jaunieši aicina kopā cīnīties pret legālo narkotiku tirdzniecību

foto: "Piektais elements"
foto: "Piektais elements"

Vakar, 4.decembrī, Daugavpils sabiedriskās organizācijas griezās pilsētas domē ar atklātu vēstuli. 

Tajā jauniešu biedrību līderi atzīst, ka uztraucas par to, ka pilsētā var brīvi iegādāties „legālās narkotikas”, kuras it īpaši pieprasītas ir nepilngadīgo vidū. Viņi ir pārliecināti, ka „tā dēvētu spaisu popularitāte arvien pieaug, bet Valsts policijas iespējas ir ierobežotas”. Tādēļ jauniešu organizāciju līderi aicina Jaunatnes departamentu apvienot spēkus un organizēt kustību „Daugavpils, Stop Drugs!” un tautas patruļu, līdzīgi kā tas ir izdarīts Rīgā.

„Zināms, ka Daugavpilī ir vismaz divi veiklai, kuros var brīvi iegādāties „laimes” paciņas. Vakarā tur pat veidojas rindas. Šo veikalu klientu vidū ir daudz jauniešu. Tā ir aisberga redzamā smaile. Saprotams, ka prece tiek tirgota arī ārpus veikaliem, šajā biznesā ir iesaistīti taksisti, dežurē īpaši cilvēki, kuri piedāvā preci. Mēs pat nevaram iedomāties šīs nelaimes mērogu”, paziņoja jauniešu biedrības „Piektais elements” pārstāve Diāna Petrova.

Viena no akcijas „Daugavpils, Stop Drugs!” iniciatorēm, Saeimas deputāte Marjana Ivanova-Jevsejeva pastāstīja, ka „neskatoties uz to, ka Valsts policija regulāri rīko reidus un pārbauda „legālo narkotiku točkas”, šie veikali turpina darboties ierastā režīmā. Ko tiesībsargājošās institūcijas var izdarīt? Konfiscēt preci, nodot ekspertīzei, pārbaudīt narkotisko vielu esamību. Nelaime ir tā, ka komponenti parasti ir legāli, tādēļ nav pamata ierosināt krimināllietu, slēgt veikalu. Kamēr likumdevēji meklē izeju, šie veikali tirgo „legālās narkotikas””.

Biedrības „Latvijas Jaunatnes klubs” līderis Aleksandrs Ivanovs pastāstīja sekojošo: „Ar spaisu lietošanu saistīto nāves gadījumu skaits Latvijā pieaug. Bērni domā, ka „zālīte” ir nekaitīga, jo to var iegādāties veikalā. Viņi maldās. Tādēļ mūsu akcijas mērķis ir informēt jauniešus, ka spaisi nav zāles pret vientulību, tā ir nāves „injekcija”. Otrkārt, vēlamies, lai Daugavpilī tiktu slēgtas visas „točkas”, kuras tirgo ar „legālām narkotikām”. Rīgas pieredze liecina, ka visefektīvāk palīdz šādu veikalu patrulēšana. Pateicoties policijas un kustības „Stop Drugs” aktīvistu sadarbībai, aizvadītajā mēnesī galvaspilsētā tika slēgtas 15 no 50 „točkām”. Esmu pārliecināts, ka sabiedriskās organizācijas un Jaunatnes departaments kopā var panākt ļoti daudz! Tādēļ aicinām visus interesentus pievienoties mūsu iniciatīvas grupai „Daugavpils, Stop Drugs!”.

Vēstuli parakstīja piecas jauniešu organizācijas: „Piektais elements”, „Latvijas Jaunatnes klubs”, “Fresh Juice", „J.Org”, „Skoptr”. Tuvākajā laikā Daugavpilī tiks organizēti tautas reidi, kuru mērķis ir pārbaudīt „legālo narkotiku” tirdzniecības vietas.

Pieteikties dalībai šajā patrulēšanā var pa tālr. 28297218 (akcijas koordinatore Diāna Petrova) vai rakstot uz e-pastu 5elements@mail.ru


Написать комментарий