Zolitūdes traģēdijas sabiedriskā izmeklēšanas komisija vērtēs cēloņus un sekas

foto: LTV/ Miroslavs Kodis
foto: LTV/ Miroslavs Kodis

Pagājušas divarpus nedēļas kopš traģēdijas Zolitūdes lielveikalā „Maxima", un šonedēļ konkrētākas aprises varētu iegūt sabiedriskā izmeklēšanas komisija valdības paspārnē.

Kamēr policija meklē konkrētajā traģēdijā vainīgos, sabiedriskās komisijas uzdevums būs vispusīgi izvērtēt traģēdijas cēloņus un sekas, lai nepieļautu līdzīgu nelaimju atkārtošanos nākotnē, ziņo Latvijas Radio.

Zolitūdes traģēdijā bojāgājušo tuviniekiem, cietušajiem un ikvienam Latvijas iedzīvotājam ir jāzina, kāpēc notika šī nelaime un ko mainīt, lai nekas tāds neatkārtotos – tā nepieciešamību veidot sabiedrisko izmeklēšanas komisiju skaidro sabiedrība par atklātību „Delna". Atsaucība komisijas izveidei ir liela, saka „Delnas" padomes priekšsēdētāja Inese Voika. Vēl gaidāmas diskusijas par komisijas sastāvu un budžetu – finansējumu solījusi gan valsts, gan pašvaldība, bet precīza nepieciešamā summa būs atkarīga no dažādiem apstākļiem.

„Pagaidām nav saprotams, cik lielā mērā strādās pati komisija, vai tur būs nepieciešamas izmaksas, piemēram, Breivīka komisijā Norvēģijā bija pilna laika vadītājs un astoņu cilvēku sekretariāts. Tad ir jautājums, kas sniegs ikdienas atbalstu, vai valsts pārvaldē ir komisijas ieskatā pietiekama kapacitāte. Un tad ir jautājums par ārvalstu un pašmāju ekspertīzi, kas ir jāpasūta no cilvēkiem, kas ir kompetenti šajā jomā. Un tas būs jādara par maksu," skaidro Voika.

Sabiedriskā komisija darbosies valdības paspārnē, bet politiķu tajā nebūs. Tomēr tās secinājumus politiķi nedrīkstētu ignorēt, uzsver Voika. „Lai arī statuss ir „sabiedriska komisija", tā ir ar ļoti nopietnu valsts mandātu, kurai būs tiesības pieprasīt informāciju, izsaukt cilvēkus uz sarunām, kā jebkurai valdības pilnvarotai darba grupai," norāda „Delnas" vadītāja.

Tikmēr kriminālprocesā izmeklēšanu par notikušo turpina Valsts policija. Joprojām tiek izmeklētas trīs sākotnēji izvirzītās versijas, bet aizdomās turamo pagaidām nav. Kriminālpolicijas priekšnieks Andrejs Grišins Latvijas Radio atklāja, ka liels darba apjoms ir pie seku konstatēšanas. „Tiek apzināti un strādāts ar cilvēkiem, kas ir cietuši, vai bojāgājušo tuviniekiem. Viņiem tiek atdotas materiālās vērtības. Daudz juridisko un fizisko personu pašlaik piesaka materiālos zaudējumus, bet pašlaik ir pāragri teikt, kāds varētu būt kopējais materiālais zaudējums," stāsta Grišins.

Izmeklēšanu sarežģī fakts, ka pussagruvušās „Maximas" konstrukcijas joprojām nav nostiprinātas un izmeklētāji tajā ieiet pagaidām nevar, atzīst Kriminālpolicijas priekšnieks.

Zolitūdes traģēdija notika 21. novembrī, kad, sabrūkot veikala „Maksima" jumtam, dzīvības zaudēja 54 cilvēki.

09.12.2013 , 16:30

Māra Rozenberga/Latvijas Radio


Написать комментарий