Rīgas pils ugunsgrēkā vainojami būvnieki, secina VNĪ piesaistīti eksperti

foto: Mix Media Group/Natasha She
foto: Mix Media Group/Natasha She

Saskaņā ar Valsts nekustamie īpašumi (VNĪ) pieaicināto Igaunijas ekspertu atzinumu, postošais ugunsgrēks Rīgas pilī šovasar izcēlies būvdarbu zonā no atklāta uguns avota, trešdien paziņoja VNĪ.

Saskaņā ar līgumu, tā esot būvnieku atbildība un valsts prasīs kompensēt zaudējumus no būvniekiem - pilnsabiedrības "SBRE", kas ir būvniecības kompāniju "Re&Re" un "Skonto būve" izveidota apvienība.

Provizoriskie zaudējumi ir 4,3 miljoni latu. Igaunijas ekspertīžu biroja "H-ekspertii" atzinumu VNĪ iesniegusi policijai, kura turpina izmeklēt notikušā apstākļus.

Iespējamais uguns izcelšanās iemesls esot vai nu dzirksteles no slīpmašīnas, vai izsmēķis. Secināts, ka pilī bijis ilgstošs slēpta ugunsgrēka posms, kad ilgstoši varētu būt gruzdējusi frēzkūdra, kas bēniņos izmantota kā siltumizolācijas materiāls.

Trešdien ar paziņojumu klajā nācis arī pils telpu remontētājs, būvnieks "SBRE", norādot, ka pirms policijas oficiālās izmeklēšanas slēdziena par Rīgas pils ugunsgrēka iemesliem, VNĪ atsūtījis būvniecības ģenerāluzņēmējam vēstuli ar sevis apmaksātu ekspertu versijām.

"SBRE" pārmet VNĪ "dažādu publisku paziņojumu izplatīšanu un policijas izmeklēšanas publisku iespaidošanu", paužot bažas, ka "tas tiek darīts, lai novērstu sabiedrības uzmanību no patiesās situācijas ar Rīgas pils projektu un VNĪ nesaimnieciskās rīcības".

Jau vēstīts, ka 20.jūnija vakarā Rīgas pilī izcēlās ugunsgrēks, ko izdevās likvidēt tikai pēc 16 stundām. Kopējā pils degšanas platība bija 3200 kvadrātmetru - izdega jumta konstrukcijas un bēniņu telpa 2400 kvadrātmetru platībā, 4.stāvā izdega 600 kvadrātmetru platībā, bet 3.stāvā - 200 kvadrātmetru platībā. Par ugunsgrēka iemesliem sākts kriminālprocess.

Iepriekš ir bijušas vairākas spekulācijas par ugunsgrēks izcelšanās iemesliem.

Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (RP) iepriekš pieļāva, ka decembrī varētu būt zināmi ekspertīžu rezultāti kriminālprocesā. Viņš atzīmēja, ka par Rīgas pili ir astoņas dažādas neatkarīgas ekspertīzes, kas joprojām notiek, tāpēc kriminālprocess stāv uz vietas, jo iesaistīti daudz un dažādi neatkarīgie eksperti. Ministrs gan nekomentēja, vai šajā kriminālprocesā ir aizdomās turamie.

Valsts policija (VP) jau vasarā uzsvēra, ka kriminālprocesā un ugunsgrēka iemesla skaidrošanā ir jāiegulda liels darbs - jāveic ekspertīzes un jānopratina daudz liecinieku, kā arī jāveic citas izmeklēšanas darbības, lai arī ar savām hipotēzēm par ugunsgrēka iemesliem iepriekš nākuši klajā būvnieku pārstāvētie eksperti.

VP Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieks Andrejs Grišins toreiz informēja, ka izmeklēšanā ir piesaistīti ievērojami kriminālpolicijas resursi - zinošākie izmeklētāji un operatīvie darbinieki.

Kā portālu "Delfi" informēja Valsts policijas pārstāve Sintija Virse, arī ekspertu atzinumus, ko trešdien publiskojusi VNĪ, ir policijas rīcībā.

Savukārt to ekspertīžu rezultāti, ko noteikusi pati policija, vēl tiek gaidīti.

Nekādu citu būtisku jaunumu šajā lietā šobrīd neesot, teica Virse.


Написать комментарий