Pirmo reizi atrasti kopā saauguši pelēkie vaļi

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Ojo de Liebre lagūnā, kas atrodas Kalifornijas pussalas dienvidos, atrasti saauguši pelēko vaļu Siāmas dvīņi. Kā vēsta amerikāņu mediji, šis ir pirmais zināmais gadījums, kad fiksēti saauguši šīs sugas pārstāvji.

Mirušos vaļu mazuļus atklājuši vietējās ekoloģiskās organizācijas "Guerrero Negro Verde", kuri fotogrāfijas izvietojuši savā mājaslapā.

Atrasto vaļu garums nedaudz pārsniedz divus metrus. Tā kā parasti pelēko vaļu mazuļi piedzims trīs līdz piecus metrus gari, zinātnieki pieļauj, ka šie dvīnīši piedzimuši neiznēsāti, bet eksperti turpinās veikt pētījumus.

Zinātniskajā literatūrā aprakstīti gadījumi, kad bijuši saauguši finvaļi un vēl dažas citas vaļu sugas, bet par saaugušiem Kalifornijas pelēkajiem vaļiem (Eschrichtius robustus) nekas nav bijis zināms.

Pelēkie vaļi ir vieni no nedaudzajiem dzīvniekiem, kuru populācija, pateicoties ekologu centieniem, ir ievērojami pieaugusi.

XX gadsimta vidū šie dzīvnieki atradās uz izmiršanas robežas, bet 1994. gadā tika izsvītroti no apdraudēto dzīvnieku sugu saraksta. Un tomēr pētījumi liecina, ka pelēko vaļu populāciju nav izdevies atjaunot līdz bijušajam apjomam.


Написать комментарий