Pētījums: Veselības aprūpi dārgāku dara pakalpojumu apmaksas sistēma

foto: ventasbalss.lv
foto: ventasbalss.lv

Lai uzlabotu pacientu aprūpi un samazinātu veselības aprūpes izmaksas, nepieciešams mainīt līdzšinējos veselības aprūpes apmaksas principus, secināts KPMG pētījumā Vērtību paradigmu pārmaiņas veselības aprūpē.

«Daudz efektīvāks un ilgtermiņā izdevīgāks risinājums ir veselības aprūpes sistēmas pārorientācija no atsevišķu procedūru vai manipulāciju individuālas apmaksas uz maksājumu sistēmu par ārstēšanas procesā sasniegto rezultātu,» uzskata Edgars Voļskis, KPMG Baltics veselības nozares eksperts.

Viņš norāda, ka ilgtermiņā šāda veselības pakalpojumu apmaksas sistēma var piedāvāt labākus uz darba kvalitāti balstītus rezultātus un samazināt izmaksas.

Ziņojumā ir secināts, ka saskaņā ar pašreizējo veselības aprūpes modeli pat tādās attīstītās valstīs kā ASV, Lielbritānija un Nīderlande nemērķtiecīga un uz nepareiziem apmaksas principiem veidota pacientu aprūpe rada lielākas izmaksas veselības aprūpes pakalpojumu sniedzējiem, savukārt efektīva un kvalitatīva aprūpe izmaksas samazina un paaugstina pacientu apmierinātību ar sniegto ārstniecību kopumā, norāda KPMG pārstāvji.

Līdz šim veselības aprūpes sistēmas ietvaros pacienti, kā arī veselības apdrošināšanas institūcijas pārsvarā maksāja par atsevišķām ārstēšanās procedūrām un manipulācijām individuāliem pakalpojumu sniedzējiem, kas paveic atsevišķas ārstēšanas darbības saistībā ar pacientam noteikto diagnozi, bet nekoncentrējās uz sasniedzamo ārstēšanas rezultātu.


Написать комментарий