Daugavpils skolēni lepojas ar mammu, ugunsdzēsēju, pilsētas mēru, priesteri un sētnieku

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Piektdien, 10.janvārī, Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā notika eseju un zīmējumu konkursa „Daugavpils lepnums 2013” apbalvošanas ceremonija.

Konkurss ir domāts 1.-7.klašu skolēniem un to jau trešo gadu rīko Vispārējās un profesionālās izglītības pārvalde (VPIP). 1.-4.klašu skolēni zīmē cilvēkus, ar kuriem viņi lepojas, bet 5.-7.klašu skolēni velta šiem cilvēkiem esejas.

Šogad dalībai konkursā bija iesniegti 83 darbi, kuros skolēni stāstīja par 72 cienījamiem daugavpiliešiem. Žūrija darbus vērtēja 4 nominācijās: ģimene, skolotāji, sportisti un sava aroda meistari.

Pēc VPIP izglītības metodiķes Signitas Gabrānes vārdiem, labāko darbu atlase bija sarežģīta, jo darbu līmenis bijis ļoti augsts, taču kompetentā žūrija izvēlējās 24 radošākus un neparastākus darbus, kuru autori tika apbalvoti ar VPIP Pateicības rakstiem. Visi konkursanti saņēma suvenīrus un saldās dāvanas.

Kā parasti, daudzi darbi tika veltīti vecākiem, radiem un draugiem, un tika iesniegti nominācijā „Ģimene”. Daugavpils 10.vidusskolas 2.klases skolēns Sokrāts pastāstīja par savu mammu Natāliju Cihovsku, kura kopā ar tēti audzina četrus bērnus. Pēc viņa vārdiem, ģimene esot ļoti draudzīga, bērni palīdz mammai mājas darbos, ģimene ir Sv.Borisa un Gļeba pareizticīgo katedrāles draudzes locekļi. Sokrāta skolotāja Anžela Iekalne pastāstīja portālam Gorod.lv, ka viņas skolēns atšķiras ar filozofisku domu gājienu, pilnībā attaisnojot savu neparasto vārdu.

Viena no esejām bija veltīta pilsētas mēram Jānis Lāčplēsim. Viņš nevarēja piedalīties apbalvošanas ceremonijā, taču viņa pirmais vietnieks apsolīja nodot viņam Centra vidusskolas 4.klases skolēna darbu. 

Daugavpils skolēni lepojas ne tikai ar mammām un pilsētas mēru, bet arī ar parastiem pilsētniekiem, piemēram, ar brāli Dmitriju Černobiļu, kurš spēlē JAK, un kuram viņa jaunākā māsa veltīja eseju, jo viņš ir gādīgs un jautrs cilvēks, kā arī talantīgs skaņu operators, kurš palīdz 16.vidusskolas teātra pulciņam. Konkursa dalībnieki rakstīja esejas arī par vecvectēvu, par sportistu Andžeju Ļebedevu, par svēto Pētera un Pāvila pareizticīgo draudzes baznīcas (Vecajā Forštadtē) prāvestu Jāni Kreculu un uzņēmuma „Spec.ATU” darbiniekiem, kuri nodarbojas ar atkritumu izvešanu.

Piemēram, Daugavpils 16.vidusskolas 4.klases skolēns Vladislavs Rjazancevs savu eseju veltīja sētniekam, kurš strādā Tartu ielā 5 pagalmā.

Krievu vidusskolas-liceja skolēni lepojas ar ugunsdzēsēju Alekseju Fominu, kurš nesen saņēma Viestura ordeni, un ar ārstu Sivačevu.

Konkursanti tika apbalvoti ar kalendāriem un saldām dāvanām. Visas esejas un zīmējumus VPIP saglabās uz diska, labākie zīmējumi tuvākajā laikā būs pieejami Izglītības pārvaldes mājas lapā.

Pēc konkursa rīkotāju vārdiem, minētā konkursa mērķis esot iemācīt bērnus kopš mazotnes lepoties ar savu pilsētu un tajā dzīvojošiem cilvēkiem, radīt skolēnos interesi par vēsturi un cilvēku likteņiem. Daugavpilī dzīvo daudz labu cilvēku, par kuriem noteikti jāpastāsta pasaulei vai, vismaz, apkārtējiem. Eseju žanrs tika izvēlēts nejauši: tā ietvaros skolēniem saprotami un gramatiski pareizi jāizklāsta savs viedoklis konkrētajā jautājumā, kā arī tas jāargumentē.



Написать комментарий