Izveidota Ukrainā apgānīto Ļeņina pieminekļu interaktīvā karte

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Virkni uzbrukumu pēdējā laikā ir piedzīvojuši Padomju Savienības dibinātāja Vladimira Ļeņina pieminekļi Ukrainā, kur pagājušā gada nogalē sākās plaši proeiropeiski protesti.

Boļševiku līdera statujas ir zaudējušas ekstremitātes, aptraipītas ar krāsu, aprakstītas ar apvainojumiem un svastiku, ložu sašautas un pat nosmērētas ar izkārnījumiem, ziņo "Brīvā Eiropa". Dažos gadījumos statujas ir nogāztas no postamentiem.

Vismaz četri pieminekļi ir cietuši jau kopš gada sākuma. Tomēr Ļeņina statuju nīdējiem darba vēl ir daudz – pa visu Ukrainu izkaisīti vairāk nekā 1300 komunistu elka pieminekļu, piebilst radio.

Internetā izveidota interaktīvā karte ar Ukrainā laika gaitā bojātiem un apgānītiem Ļeņina pieminekļiem, to skaitā arī pirms pēdējiem protestiem.

Jau vēstīts, ka novembra beigās Viļņā notikušajā Austrumu partnerības samitā Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs neparakstīja asociācijas līgumu ar ES, un kopš tā brīža Kijevā norisinās opozīcijas protesta akcijas.

Starptautiskās politikas eksperti un daudzi ārvalstu diplomāti ir pārliecināti, ka šī Ukrainai ir izšķiroša cīņa par to, vai saistīt savu nākotni ar Eiropu un Rietumu vērtībām, vai arī palikt Krievijas ietek

Plašo proeiropeisko protestu laikā, kas kopš novembra beigām pārņēmuši Ukrainu, Ļeņina piemineklis 8. decembrī tika nogāzts Kijevā, bet nākamajā naktī bojāts Ļeņina piemineklis Odesā.


Написать комментарий