Janvāra sākums – otrs siltākais Latvijas novērojumu vēsturē

foto: bnn.lv
foto: bnn.lv

Jaunā gada sākumā Latvijā saglabājās šim gadalaikam neraksturīgi silts laiks. Ar vidējo gaisa temperatūru +2,9 grādi pēc Celsija, kas ir septiņus grādus virs ilggadīgās normas, šī gada pirmā dekāde bija otrā siltākā janvāra pirmā dekāde Latvijā.

Vissiltākajā – 2007.gada janvāra pirmajā dekādē – vidējā gaisa temperatūra bija +4,5 grādi. Gandrīz tikpat silts kā šogad bija 2005.gada janvāra 1.dekādē, BNN uzzināja Vudes, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrā.

Pirmajā dekādē diennakts vidējā gaisa temperatūra pakāpeniski paaugstinājās no -0,9 grādiem 1.janvārī līdz +6,5 grādiem perioda vissiltākajā dienā – 8.janvārī. Visas diennaktis no 6. līdz 10. janvārim ilggadīgajā datu rindā bija pirmo piecu vissiltāko atbilstošo datumu skaitā.

Diennakts maksimālā gaisa temperatūra visaugstāk – līdz +6…+8 grādiem pakāpās 7. un 8. janvārī. Tomēr neparasti siltās 2005. un 2007. gadu janvāra pirmās desmit dienas diennakšu ilggadīgo maksimālo gaisa temperatūru „latiņu” bija pacēlušas visai augstu. Tādēļ šogad janvāra pirmajā dekādē jaunu siltuma rekordu bija maz – tikai 7. janvārī vietām Austrumlatvijā. Dekādes siltākajā laikā neparasti augstas bija arī diennakts minimālās gaisa temperatūras. Perioda vissiltākajā – naktī uz 8. janvāri – tās nenoslīdēja zemāk par +4,5…+6,6 grādiem.

Dekādes nokrišņu daudzums visā Latvijā bija lielāks par normu, vidēji 187% no tās. Aktīvam ciklonam šķērsojot Latviju, visvairāk nokrišņu – 46% no visā dekādē izkritušā nokrišņu daudzuma – bija 10. janvārī. Rucavā, Stendē, Salacgrīvā, Priekuļos un Skrīveros šīs diennakts nokrišņu daudzums bija lielāks par visas dekādes nokrišņu normu.

Vietām intensīvo lietu 10.janvārī pavadīja arī visstiprākais šajā dekādē vējš, kurš brāzmās vislielāko ātrumu sasniedza Liepājas ostā – 25 m/s.

Savukārt 9.janvārī Alūksnē tika novērots pērkona negaiss.


Написать комментарий