Izglītības pārvaldes speciāliste: Vairāk nekā puse Daugavpils pedagogu brīvi runā latviešu valodā

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Nesen tiesībsargs Juris Jansons vienā no intervijām Latvijas MIL paziņoja, ka valsts pedagogiem, kuri nav spējīgi uz bilingvālo apmācību, vai nu jāpaaugstina sava kvalifikācija, vai jāmeklē citu darbu, jo šādi skolotāji pārkāpj bērnu tiesības.

Daugavpils Izglītības pārvaldes bilingvālās apmācības speciāliste Silvija Mickeviča portālam Gorod.lv pauda, ka mūsu pilsētā tiek darīts viss, lai nodrošinātu izglītības kvalitāti mūsu skolās.

„Nevar teikt, ka problēmu ar bilingvālo apmācību Daugavpilī nav. Kopumā apmēram 10% pilsētas pedagogu ir dažas problēmas ar valsts valodu. Pamatā tie ir pirmspensijas vecuma cilvēki, kuri pietiekamā pakāpē nav apguvuši latviešu valodu, bet tas nekādā veidā netraucē viņiem pasniegt, piemēram, krievu valodā”, – pastāstīja S. Mickeviča.

Pēc speciālistes vārdiem vairāk nekā puse Daugavpils pedagogu brīvi runā latviešu valodā vai tā ir viņu dzimtā valoda. Vairāk nekā 30% pilsētas skolu skolotāju zina valsts valodu pietiekami augstā līmenī, lai bez problēmām varētu pasniegt bilingvāli un kvalitatīvi vadīt stundas.

„Mūsu pilsēta ir vienīgā Latvijā, kurā ir bilingvālās apmācības metodiķis. Turklāt katrā skolā ir koordinators, kurš pārbauda bilingvālās apmācības kvalitāti, un regulāri atskaitās par savu darbu minētajam metodiķim. Janvāra sākumā jau tika iesniegtas šādas atskaites. Uzreiz pateikšu, ka mēs neesam soda orgāns, bet mūsu uzdevums ir palīdzēt pedagogiem.

Kā lai tur arī būtu, te pastāv savas nianses, jo valodas zināšanas ir tikai viena jautājuma puse, vēl pareizi jāizmanto atbilstoša metodika. Vispirms mūsu skolai jāsagatavo skolēni dzīvei”, – paskaidroja bilingvālās apmācības metodiķe.

Neapšaubāmi, ka par Daugavpils bilingvālās apmācības kvalitātes rādītāju kalpo fakts, ka 9. klašu skolēni arvien biežāk kā valodu, kurā kārtos eksāmenus, izvēlas tieši latviešu valodu. Tas vispirms attiecas uz skolām, kurās tiek realizētas bilingvālās apmācības programmas.

Tāpat arī eksāmenu un ieskaišu nokārtošanas līmenis valsts valodā Daugavpils skolēniem ir augstāks nekā kopumā valstī.


Написать комментарий