Valsts pārdos ap 30 miljonus eiro vērtas uzņēmumu daļas

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) un VAS „Privatizācijas aģentūra” (PA) vienojušās par sadarbību VSAA turējumā esošu 37 uzņēmumu kapitāla daļu pārdošanā, informē VSAA un PA pārstāvji.

Šo kapitāla daļu nominālvērtība ir ap 30 miljoniem eiro, tomēr to tirgus cena var būt ievērojami atšķirīga. No pārdošanas gūtos līdzekļus paredzēts izmantot pensiju speciālā budžeta papildināšanai.

Kopumā VSAA turējumā ir 49 uzņēmumu kapitāla daļas, liecina aģentūras mājas lapā pieejamā informācija. To kopējā nominālvērtība ir 33,3 miljoni eiro. Vērtīgākais no šiem īpašumiem ir AS „Latvijas Kuģniecība" akcijas - valstij pieder 10% šī uzņēmuma daļu 28,5 miljonu eiro apmērā. Šis uzņēmums ir arī starp tiem, kura kapitāla daļas paredzēts pārdot.

Tāpat pārdot paredzēts arī Rēzeknes SEZ AS „REBIR" akcijas ar nominālvērtību 443 722 eiro, kas ir 5% no visām kompānijas akcijām. Arī AS „Rīgas dzirnavnieks" atrodas šajā sarakstā - pārdošanā ir 3,68% tā daļu 398 404 latu vērtībā.

Pārdot plānots arī AS „Valmieras stikla šķiedra" akcijas 818 151 eiro un AS „Grindeks" akcijas 312 718 eiro nominālvērtībā.

Citu uzņēmumu akciju vērtība nav tik ievērojama, tomēr valsts īpašumā ir nozīmīgs kapitāldaļu īpatsvars. Piemēram, pārdoti tiks 14,75% AS „Komunālprojekts" kapitāldaļu. To nominālvērtība ir 17 985 eiro.

To akciju pārdošanai, kuras tiek kotētas biržā un kuru vērtība ir lielāka par 712 000 eiro, valdība pieņems pārdošanas noteikumus.

Valsts kapitāla daļu pārdošana tiks veikta pamatojoties uz Ministru kabineta akceptēto Pārresoru koordinācijas centra (PKC) izstrādāto ziņojumu par valsts līdzdalības kapitālsabiedrībās izvērtējuma rezultātiem.

VSAA direktore Inese Šmitiņa uzsver, ka sadarbība ar ļaus veikt VSAA valsts kapitāla daļu pārdošanu bez papildus valsts budžeta resursu piesaistes. „Veiksmīgas pārdošanas rezultātā valsts pensiju speciālais budžets saņems papildu ieņēmumus. Šis ir labs piemērs kā valsts iestādes, apvienojot to kapacitāti, var valsts pārvaldes procesus padarīt efektīvākus un būtiski ietaupīt līdzekļus," teic Šmitiņa.

Noslēgtais līgums paredz, ka PA veic 37 sabiedrību valsts kapitāla daļu pārdošanu - organizē un īsteno visas pārdošanas darbības sākot ar valsts kapitāla daļas novērtēšanu un tirgus vērtības noteikšanu, beidzot ar noslēgto līgumu kontroli un VSAA pārstāvību tiesā gadījumā, ja investors pārkāpj kapitāla daļu pirkuma līguma noteikumus.

Saskaņā ar noslēgto līgumu PA izstrādās valsts kapitāla daļu pārdošanas noteikumus, pirkuma līgumus izsoles noteikumus, organizēs izsoles, veiks pārrunas ar potenciālajiem pircējiem, nodrošinās pārdošanas procesa publiskumu un caurspīdīgumu. PA arī sadarbosies ar kapitālsabiedrībām, kuru valsts kapitāla daļas tiek atsavinātas.
 


Написать комментарий