Izglītības pārvaldes pētījums liecina, ka Daugavpils skolēni lieto veselīgu uzturu

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Tiek uzskatīts, ka mūsdienu bērni gandrīz neko nezina par veselīgu uzturu un zupas, dārzeņu un tējas vietā izvēlas čipsus un kokakolu. 

Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldes (IP) pagājušā gada beigās veiktais pētījums liecina, ka tas neatbilst patiesībai.

IP Veselības veicināšanas koordinators Ruslans Bespjatijs pastāstīja portālam Gorod.lv, ka pilsētas skolēni un viņu vecāki tika aptaujāti par veselīga uztura lietošanu.

Piemēram, skolēniem jautāja, vai viņi lieto veselīgu uzturu, vai ēd brokastis, cik ilgi pusdieno, vai viņiem ir mīļākais ēdiens utt. Pēc speciālista vārdiem, šādas aptaujas tiek veiktas katru gadu. Anketēšanas jautājumi mainās, bet galvenokārt ir saistīti ar ēdināšanu skolas ēdnīcās, jo aptauju rezultāti ietekmē skolēnu ēdināšanas procesu.

Nesen veiktajā aptaujā īpaša uzmanība tika pievērsta 1.-6.klašu skolēniem, kuri ir nodrošināt ar brīvpusdienām. Izrādījās, ka vairākums skolēnu (76%) ēd brokastis un to nedara tikai 8%.

Gandrīz 80% skolēnu gandrīz vienmēr pusdieno, otro ēdienu vienmēr izvēlas 60% aptaujāto bērnu. Zupas vai salātu vietā desertu izvēlas aptuveni 44% skolēnu.

Aptaujas rezultāti liecina, ka vairāk nekā 90% vecāku katru dienu interesējas, ko bērns ir ēdis ārpus mājām, 6% dara to dažreiz, tikai 2% tas neinteresē. Vairākums vecāku vēlas, lai bērnu uzturs būtu sabalansēts un veselīgs.

Pētījuma gaitā tika noskaidrots interesants fakts: skolēni ar ēdināšanu skolu ēdnīcās ir apmierinātāki, nekā viņu vecāki.

Minēta anketēšana tika veikta saistībā ar grozījumiem Ministru kabineta noteikumos, kuri stājās spēkā pagājušā gada septembrī un regulē higiēnas prasības valsts izglītības iestādēs. Noteikumos atrunāts, ka skolēnam vienreiz dienā jāpaēd siltais ēdiens, bet pusdienas izglītības iestādēs jāorganizē ne agrāk par plkst.11:00 un šim pusdienu pārtraukumam jāilgst vismaz pusstunda.

Pēc R.Bespjatija vārdiem, skolās veiktās anketēšanas rezultāti MK prasības neietekmēja. Patlaban vairākums Daugavpils skolu šis prasības ievēro.

Šobrīd skolās tiek veikts vēl viens pētījums, kuru rīko Daugavpils IP un Medicīnas koledža.
 


Написать комментарий