PVD ar medniekiem vēl diskutē par iespējamo mežacūku izšaušanu

foto: visualstudio.lv
foto: visualstudio.lv

Lai nepieļautu bīstamā Āfrikas cūku mēra izplatību, Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) patlaban diskutē ar mednieku organizācijām par iespēju izšaut mežacūkas, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja PVD pārstāve Anna Joffe.

"Āfrikas cūku mēra izplatībā svarīgs faktors ir dzīvnieku populācijas blīvums. Lai rastu labāko un efektīvāko risinājumu, kā nepieļaut kaites ievazāšanu Latvijā, PVD speciālisti par to diskutē kopā ar mednieku organizāciju pārstāvjiem. Tāpat diskutējam arī ar Valsts meža dienesta speciālistiem un biologiem," sacīja Joffe.

Viņa atzina, ka šādu risinājumu, kura galvenais mērķis ir savas valsts teritorijas aizsardzība, noteikuši Lietuvas kolēģi, kur konstatēti divi Āfrikas cūku mēra gadījumi mežacūkām, tādējādi kā viens no risinājumiem ir dzīvnieku populācijas samazināšana jeb izšaušana.

Kā ziņots, jau iepriekš PVD vadītājs Māris Balodis norādījis, ka situācija Latvijā būs atkarīga no tā, cik efektīvi būs Lietuvas pasākumi. Lietuva nolēma samazināt meža cūku skaitu, un pie šī uzdevuma ķersies Lietuvas Vides ministrija kopā ar medniekiem.

Latvijā saistībā ar draudošo slimības tuvošanos ir noteikts augstākais trauksmes līmenis, un dienests jau ir sācis pastiprinātu uzraudzību tirdzniecībai ar dzīvām cūkām un to barību.

Jau vēstīts, PVD 24.janvārī saņēma informāciju, ka Lietuvas dienvidos, Alītas reģionā, divām nomedītām mežacūkām apstiprināta bīstamās infekcijas slimības vīrusa klātbūtne. Lietuvas atbildīgais dienests informēja, ka pēc slimības atklāšanas ir ieviesti slimības apkarošanas pasākumi, nosakot aizsardzības un uzraudzības zonas skartajā teritorijā.

Tikmēr Krievija vakar apturējusi cūkkopības produkcijas importu no Eiropas Savienības (ES) valstīm saistībā ar Āfrikas cūku mēri Lietuvā, līdz būs saņēmusi no Eiropas Komisijas (EK) drošības garantijas jautājumā par iespējamo šīs slimības izplatību valstīs, kas robežojas ar Lietuvu, paziņojis Krievijas Federālā veterinārās un fitosanitārās uzraudzības dienesta ("Rosseļhoznadzor") vadītāja palīgs Aleksejs Aleksejenko.

Āfrikas cūku mēris ir ļoti lipīga vīrusa izraisīta saslimšana cūku dzimtas dzīvniekiem. Dzīvnieku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks, tādēļ šīs slimības uzliesmojums dzīvnieku turētājiem rada lielus ekonomiskos zaudējumus. Lietuvā pagaidām gan tas konstatēts rajonos, kur nav lielo cūkkopības kompleksu.

Krievijā vīruss izplatās kopš 2007.gada, un šai laikā tur nācies izkaut simtiem tūkstošu cūku. Latvijā slimība nekad nav konstatēta.


Написать комментарий