Eirozonā inflācija ir sarukusi līdz 0,7%

foto: nekrize.lv
foto: nekrize.lv

Tiek paredzēts, ka eirozonā gada inflācijas līmenis 2014. gada pirmajā mēnesī būs 0,7% iepretim 0,8% inflācijai, kas eirozonā bija pērn decembrī, liecina Eiropas Savienības (ES) statistikas biroja Eurostat dati.

Tiek paredzēts, ka eirozonā lielākais cenu pieaugums janvārī būs pārtikai, alkoholam un tabakai – lēsts, ka cenas šīm precēm vienotās valūtas blokā gada laikā būs kāpušas par 1,7%. Pērn decembrī inflācija šo preču grupā bija 1,8%.

Aiz pārtikas, alkohola un tabakas otrajā vietā cenu kāpuma ziņā atrodas pakalpojumi, kuru cenas gada laikā palielinājušās par 1,1% apmērā (decembrī inflācija bija 1,0%).

Eirozonā patlaban ietilpst Beļģija, Vācija, Igaunija, Īrija, Grieķija, Spānija, Francija, Itālija, Kipra, Latvija, Luksemburga, Malta, Nīderlande, Austrija, Portugāle, Slovēnija, Slovākija un Somija. Latvija vienotās valūtas blokam pievienojās šā gada 1. janvārī.

Db.lv jau ziņoja, ka Latvijā patēriņa cenas 2013.gadā samazinājās par 0,4%, tai skaitā precēm cenas samazinājās par 1,0%, bet pakalpojumiem pieauga par 1,2%. Lielākā ietekme uz vidējo patēriņa cenu līmeni 2013.gadā bija cenu kritumam ar transportu un mājokļa uzturēšanu saistītām precēm un pakalpojumiem, kā arī pārtikai. Cenas pieauga veselības un personīgās aprūpes precēm un pakalpojumiem, kā arī ēdināšanas pakalpojumiem.


Написать комментарий