Bendiks: Izglītība būs tikai latviešu valodā. Viss. Punkts.

foto: mixnews.lv
foto: mixnews.lv

Krievu skolu likvidācijas process Latvijā ir nenovēršams, tā radio Baltkom paziņoja publiskās komunikācijas eksperts Mārcis Bendiks.

"Es nesaprotu, kādēļ jūs, pieauguši cilvēki, par to šaubāties? Izglītību Latvijā finansē valsts. Agrāk vai vēlāk (tiesa, mēs redzam, ka vēlāk) tā nenovēršami būs latviešu valodā. Viss. Punkts. Tas ir ne-no-vēr-ša-mi! Esošā situācija ar izglītību Latvijā ir nenormāla. Es brīnos par to, ka jūs brīnāties," paziņoja Mārcis Bendiks.

Četrpadsmit Eiropas Savienības valstu piemēri, kurās ir izglītība mazākumtautību valodā, pēc Bendika domām, ir absurdi.

"Jā, Ziemeļvācijā ir četras skolas līdz 4.klasei, kurā mācību valoda ir dāņu. Tas ir štrunts un zema līmeņa demagoģija. Beidziet. Valsts atbalsta izglītību savā valodā. Privātā izglītība var būt jebkurā valodā, taču par to maksā privātpersonas," uzsvēra eksperts.

Pēc Bendika teiktā, modernā krievvalodīgā jaunatne ir labi asimilējusies un tā ir labs piemērs jaunajai Latvijas krievu paaudzei.

"Kad jūs pēdējo reizi bijāt kādā valsts iestādē? Piemēram, dzīvokļu vai transporta jautājumā? Es nesen biju. Lūk, Rīgas domē, tādēļ, ka otro termiņu tur valda "Saskaņas centrs", ir daudz jaunu darbinieku. Nenoliedzami, krievu izcelsmes. Taču viņi labi dara savu darbu un labi zina latviešu valodu. Un tas ir apsveicami. Šādai situācijai ir jābūt prioritātei: apgūt visu to, kas piedāvā Latvija," teica Mārcis Bendiks.

Portāls Mixnews.lv jau ziņoja, ka otrdien iepretim Ministru kabinetam apmēram 100 piketētāju pauda atbalstu izglītībai krievu valodā. Piketētāji bruņojušies ar vairākiem plakātiem, uz kuriem rakstīts "Mazākumtautību skolas - Latvijas bagātība", "Straujuma, liec mierā bērnus!" un "Mūsu nodokļus skolām!". Protestētāji ik pa laikam krieviski izkliedz saukli "Rokas nost no krievu skolām!". Tiek izkliegtas arī citas frāzes, paužot atbalstu krievu skolām.
 


Написать комментарий