Izglītības krievu valodā piekritēji šodien piedalījās protesta akcijā pie Ministru kabineta

foto: lat.mixnews.lv
foto: lat.mixnews.lv

Šodien pie valdības ēkas cilvēki protestēja pret krievu skolu slēgšanu Latvijā, kuru līdz 2018.gadam plāno premjerministre Laimdota Straujuma un izglītības ministre Ina Druviete.

Cilvēki, kuri ir par izglītības iegūšanu dzimtajā, tostarp krievu, valodā izteica savu protestu, skandējot „Rokas nost no krievu skolām!”. Protesta akcijas dalībniekiem bija plakāti, kuros viņi pieprasīja viņu maksātos nodokļus novirzīt krievu skolu uzturēšanai gadījumā, ja valdībai trūkst līdzekļu budžetā.

Irina Smorigo, protesta akcijas dalībniece: „Es runāju latviski, esmu pilsone, esmu lojāla šai valstij, tomēr uzskatu, ka vecākiem ir tiesības pieprasīt, lai viņu bērni mācītos dzimtajā valodā. Šādu tiesību liegšana ir nedemokrātiska. Krievu skolām, tāpat kā latviešu, jābūt valsts skolām, nevis privātskolām. Tad šīs skolas būs visiem pieejamas, arī tiem, kuri nevar atļauties apmaksāt bērnu izglītību krievu privātskolā”.

Igors Gusevs, vēsturnieks, protesta akcijas dalībnieks: „Valdības solīto krievu skolu slēgšanu 2018.gadā uztveru ironiski: šo kultūras pieminekļu likvidēšanu uzskatu par nepieļaujamu. Tas ir tas pats, ka nodedzināt baznīcu vai piemēslot Prezidenta pili. Tā būtu vandālisma akcija, tādēļ īstiem patriotiem jāprotestē pret šo lēmumu, es ceru, ka tas notiks...”

Miroslavs Mitrofanovs, protesta akcijas rīkotājs (PCTVL):

„Mēs vēlamies saglabāt izglītību krievu valodā, kura Latvijā pastāvējusi vairāk nekā 200 gadus. Mācīties citā valodā krievu skolēniem būs sarežģītāk, viņu konkurētspēja samazināsies. Par to liecina iepriekšējās izglītības jomā veiktās reformas rezultāti... Patlaban 75% krievu skolu skolēnu vēlētos izglītības sistēmu, kas bija pirms „Reformas 2014”, jo mācības nedzimtajā – latviešu – valodā daudziem sagādā grūtības”.

Pie piketētājiem bija izgājusi izglītības ministre Ina Druviete, kura solīja izveidot darba grupu, kas profesionāli pievērstos izglītībai krievu skolās. Ja tas nenotiks un valdība neņems vērā krievvalodīgo pilsoņu un pastāvīgu iedzīvotāju intereses, situācija var kļūt nekontrolējama, un, pēc M.Mitrofanova vārdiem, organizētās akcijas varētu kļūt par stihiskiem nemieriem, par kuru iznākumu neviens nevar būt drošs.

Svetlana Gintere, portālam Gorod.lv


Написать комментарий