Kā saņemt siltuma dūrienu krievu ziemas laikā

Salstat? Izpētiet mūsu karsto dzērienu gidu un izvēlieties, ar ko sasildīsieties šodien.

Punšs

Kā daudzi citi karstie alkoholiskie dzērieni, punšs ir Lielbritānijas impērijas uzplaukuma laiku izgudrojums. Šī karstā un vircotā dzēriena dzimtene ir Indija. Nosaukums cēlies no vārda „panč”, kas hindi valodā nozīmē „pieci” un nosaka piecus obligātos komponentus: alkoholu, saldu, skābu, vircotu un ūdeni. Sākumā punšu gatavoja uz vīna vai brendija pamata, bet līdz ar ruma ražošanas attīstību, par galveno sastāvdaļu kļuva tieši rums. Visu pārējo nosaka jūsu izvēle. Paņemiet jebkuras garšvielas (kanēli, krustnagliņas, melnos, sarkanos vai smaržīgos piparus, ingveru, kardamonu), kurām varat pievienot melno tēju, uzvāriet ar tām ūdeni, un ar šo maisījuma aplejiet sagrieztus citronus, apelsīnus, laimus, greipfrūtus vai citus skābus augļus, pēc garšas pievienojiet cukuru vai medu, neskopojoties pievienojiet rumu.

Groks

Lielbritānijas viceadmirāļa Edvarda Vernona izgudrojums: ūdens un ruma maisījums attiecībā 4:1, pievienojot citronu sulu. Atšķaidot katru dienu izdalīto alkoholu (dezinfekcijas un kaujas gara paaugstināšanas līdzekli), Vernons ievērojami atviegloja situāciju ar dzeršanu uz borta, bet, pievienojot maisījumam citronu sulu (nenoskāršot par vitamīniem, tikai garšas dēļ) viņš vēl izglāba pakļautos no saaukstēšanās, cingas un citām slimībām. Recepti pārņēma citi kuģi un aizveda līdz kolonijām. Tropiskajos platumos groku uzlaboja ar citrusu un ananāsu sulas, garšvielu, medus un cukura palīdzību. Kopumā sanāca tas pats punšs, vienīgi tas, ka grokam pēc garšas un sastāva jābūt vienkāršākam un stiprākam. Tomēr viena lieta ir ziedošā Indija, bet cita – miglainie Lielbritānijas krasti.  

Karstvīns

Te visiem viss ir saprotams – karsts vīns, garšvielas, citrusaugļi, cukurs. Starp citu, pastāv viens bet, par kuru daudzi aizmirst. Sildīšanas dēļ alkohols aktīvi iztvaiko no dzēriena, tādēļ tā krājumus ir pieņemts papildināt ar ruma vai brendija palīdzību – stiprais alkohols 5% līdz 10% daudzumā no dzēriena tilpuma obligāti ietilpst visās kanoniskās karstvīna receptēs. Neaizmirstiet par šo svarīgo punktu.

Olu pēdas

Piena, olu un alkohola angļu Ziemassvētku dzēriens. Gadās, protams, arī auksts (tā to vienkāršāk pagatavot), bet mūs interesē siltais variants. Uz katriem 100 ml piena jāpaņem 3 olas, 50–70 g cukura un 50 g ruma vai brendija. Olas jāsaputo, jāpievieno siltam pienam, un nepārtraukti maisot, jāpasilda uz nelielas uguns, nenovedot līdz viršanai. Aizsapņosieties, olas sarecēs, bet mums vajag, lai dzēriens kļūtu biezāks vienmērīgi. Nobeigumā pievienojam alkoholu, garšvielas (kanēli, krustnagliņas, muskatriekstu) un cukuru. Sanāk ne visai biezs, bet vircots plaucēts krēms. Sātīgi un garšīgi.

Sviesta rums

Universāls līdzeklis trīs vienā – iedzeršana, uzkoda un sildīšana. Karsts ūdens, rums, sviests un dažādi uzlabotāji – citrona sula, cukurs un garšvielas. Galvenais uzdevums ir pamanīties karstā ūdenī iemaisīt sviestu (uz 100 ml ūdens – apmēram 10 g sviesta), bet te palīdz citrona sula – skābe un tauki veido emulsiju. Tādēļ ir svarīgs ātrums: līdz vārīšanās temperatūrai uzsildītā ūdenī pa daļām tirk pievienots sviests un citronu sula, rūpīgi samaisām, pievienojam cukuru, pielejam rumu, atkal samaisām – un nekavējoties izdzeram. Pēc salā pavadītās dienas – ideāls līdzeklis.

Toddi

Tā dēvē divus pavisam dažādus dzērienus. Pirmais – sarūgusi palmu sula, saldens rūdzenis, no kura pēc tam, piemēram, gatavo rumu. Otrais – skotu karstais dzēriens uz viskija pamata. To pagatavo apmēram tāpat, kā groku – viskiju atšķaida ar ūdeni attiecībā 1:4 un pievieno citronu sulu, garšvielas un cukuru. Dažreiz pievieno rūgtās zāles, piemēram, rūgto uzlējumu „Angostura”. Ar pāris pilieniem uz glāzi pietiks.

Un beigās nacionālā karstā medus dzēriena recepte no senās krievu virtuves pētnieka Maksima Sirnikova:
- 1 l ūdens
-  200 g medus
-  garšvielas (safrāns, zvaigžņu anīss, kanēlis, melnie pipari, krustnagliņas, muskatrieksts) – pēc garšas
-  100 g konjaka vai brendija

Pievienojiet medu ūdenim, samaisiet un lieciet uz nelielas uguns. Maisot uzkarsējiet līdz vārīšanās temperatūrai un pievienojiet garšvielas. Maisot vāriet vēl apmēram 15 minūtes. Izkāsiet caur sietu, pievienojiet alkoholu un pasniedziet. Vispār alkohols nav obligāts, karstais medus dzēriens var būt arī bezalkoholisks. Protams, ka aizjūras garšvielas atļāvās tikai bagāti cilvēki, bet vienkāršāki ļaudis ūdens un medus maisījumam pievienoja mārsilu, raudeni, salviju un citus vietējos aromātiskos augus.

Karsto dzērienu receptes jums piedāvāja style.rbc.ru.
 


Написать комментарий