Latvijā piektais straujākais mazumtirdzniecības pieaugums ES

foto: bnn.lv
foto: bnn.lv

Mazumtirdzniecības apjoms Latvijā pagājušā gada decembrī, salīdzinot ar iepriekšējā gada attiecīgo mēnesi, palielinājās par 4,2%, kas ir piektais straujākais kāpums no visām Eiropas Savienības (ES) valstīm, par kurām pieejama informācija, liecina ES statistikas biroja Eurostat jaunākie dati.

Lielākais mazumtirdzniecības apjoma pieaugums decembrī gada salīdzinājumā reģistrēts Luksemburgā – par 9,4%, Polijā – par 6,7%, Rumānijā – par 5,9% un Bulgārijā – par 5,6%.

Savukārt lielākais samazinājums reģistrēts Vācijā – par 2,4%, Beļģijā – par 1,9% un Somijā – par 1,3%.

No visām dalībvalstīm, par kurām pieejama informācija, mazumtirdzniecības apjoms decembrī pieauga 14 valstīs un samazinājās astoņās.

Tikmēr Lietuvā mazumtirdzniecības apjoms decembrī pieauga par 3,2%, bet Igaunijā – par 2,4%.

Visās ES valstīs mazumtirdzniecības apgrozījums decembrī, salīdzinot ar 2012.gada attiecīgo mēnesi, palielinājās par 0,1%, bet eirozonā reģistrēts samazinājums 1% apmērā.

Savukārt salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi mazumtirdzniecības apgrozījums ES samazinājās par 0,8%, bet eirozonā – par 1,6%.

Mazumtirdzniecība mēneša laikā palielinājās 16 valstīs un samazinājās sešās.

Straujākais mazumtirdzniecības apjoma kāpums mēneša salīdzinājumā decembrī Lielbritānijā – par 2,6%, Maltā – par 2% un Īrijā – par 1,2%.

Savukārt lielākā lejupslīde fiksēta Portugālē – par 5,8%, Spānijā – par 3,6% un Vācijā – par 2,5%.

Latvijā reģistrēts mazumtirdzniecības apjoma samazinājums par 0,5%.

Lietuvā mazumtirdzniecība mēneša salīdzinājumā samazinājās par 0,6%, bet Igaunijā – par 0,4%.

Šā gada janvārī Latvija kļuva par eirozonas dalībvalsti. Arī ieskaitot Latviju, mazumtirdzniecības apjoms eirozonā gan gada, gan mēneša salīdzinājumā decembrī samazinājās par attiecīgi 1% un 1,6%.


Написать комментарий