Eksperts: Pēc ES ārkārtas sanāksmes noteikti sekos konkrētas sankcijas pret Ukrainas amatpersonām

foto: AP/scanpix
foto: AP/scanpix

Pēc ceturtdien gaidāmās Eiropas Savienības (ES) ārlietu ministru ārkārtas sanāksmes konkrēta rīcība sekos un sankcijas pret Ukrainas amatpersonām tiks piemērotas, pārliecināts Austrumeiropas politikas pētījumu centra (APPC) valdes priekšsēdētājs Ainārs Lerhis.

Nepieciešamība pēc konkrētas rīcības ir jau ilgstoša, turklāt ES ir saņēmusi pārmetumus par vilcināšanos, aģentūrai LETA sacīja Lerhis.

Sankcijas varētu tikt piemērotas pret Ukrainas režīmu - valdošajām aprindām, valsts struktūrām, oligarhiem. "Varētu tikt uzlikti ierobežojumi šo aprindu pārstāvju kontiem ES valstīs, Ukrainas privātbanku filiālēm ES. Tiks mēģināts nošķirt [kam piemērot sankcijas], lai neciestu Ukrainas iedzīvotāji, bet vairāk - šie Ukrainas oligarhi ar banku kontiem Rietumvalstīs," sprieda eksperts.

Pēc sankciju piemērošanas gan jārēķinās, ka varētu tikt izteikti pārmetumi no Krievijas puses par iejaukšanos Ukrainas lietās, viņš piebilda.

Lerhis izteica pārliecību, ka vēl nav zudušas cerības atrisināt Ukrainas situāciju sarunu ceļā. Tomēr notikumi apliecina, ka līdz šim nevienai no iesaistītajām pusēm nav bijusi apņēmīga vēlēšanās situāciju risināt sarunās.

"Tagad, kad ir cilvēki ielās un Kijeva deg, tiek mēģināts vēlreiz atgriezties pie tā, ka būtu jābeidz vardarbība," sacīja pētnieks.

Problēmu rada tas, ka pati Ukrainas varas opozīcija nav vienota. Kā pastāstīja Lerhis, opozīcijā ir vairākas nometnes. Vieni cīnās par eirointegrāciju un protestē pret spējo ārpolitiskās orientācijas maiņu, otri pretojas pret lielo korupcijas īpatsvaru Ukrainā, savukārt trešie ir nacionāli radikāli noskaņoti. Turklāt radikāli noskaņotās personas nepakļaujas opozīcijas vadībai. "Tā ir daļa no aktīvistiem, kas piedalās namu ieņemšanā un dedzināšanā," norādīja Lerhis.

Opozīcijas sašķeltība rada grūtības prognozēt turpmāko situācijas attīstību Ukrainā, atzina APPC valdes priekšsēdētājs. Turklāt viņam radies iespaids, ka opozīcijai arī trūkst vienotu mērķu.

Lerhis uzskata, ka laikā, kad situācija kļuvusi nevaldāma, politiskajām sarunām starp valdību un opozīciju būtu jāturpinās, turklāt vajadzētu piekāpties gan valdībai, gan prezidentam un atsevišķos jautājumos - arī opozīcijai.

Kā ziņots, situācija Ukrainas galvaspilsētā Kijevā ceturtdien ir ārkārtīgi saspringta. Tiek ziņots, ka Neatkarības laukumā nogalināti vismaz 50 cilvēki. Ukrainas Iekšlietu ministrija mudinājusi iedzīvotājus drošības situācijas dēļ neuzturēties Kijevas ielās.


Написать комментарий