Atbildīgās instances Daugavpils pilsētas domē apsprieda pasākumu plānu sakarā ar gaidāmiem pavasara paliem

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Ceturtdien, 6.martā, Daugavpils pilsētas domē tikās Daugavpils pilsētas un novada pašvaldību, kā arī Ilūkstes novada domes apvienotās Civilās aizsardzības komisijas pārstāvji, kuri apsprieda gatavību iespējamiem pavasara plūdiem.

Sēdes gaitā tika apstiprināts jauns komisijas sastāvs un uzklausīti 3 pašvaldību pārstāvju ziņojumi. Daugavpils pilsētas domes civilās aizsardzības speciālists Vladislavs Ruskuls paziņoja klātesošiem, ka atbildīgās instances un nepieciešamā tehnika ir gatavi iespējamiem pavasara paliem. Precizēts plūdu riska teritorijās dzīvojošo cilvēku skaits un viņu atrašanās vieta.

Tiek veikts situācijas monitorings, un patlaban ūdens līmenis Daugavā mūsu pilsētas apkārtnē ir zemāks par diviem metriem. Pēc speciālistu domām, ledus iešana šogad siltu laikapstākļu dēļ sāksies agrāk, nekā parasti. Iespējams, tas notiks jau nākamās nedēļas nogalē.

Pēc Daugavpils novada domes izpilddirektores vietnieka Aleksandra Aizbalta vārdiem, šogad ne novada iedzīvotājiem, ne pašvaldības pārstāvjiem nav jāuztraucas par lieliem pavasara plūdiem. Pašreizējas prognozes ir visai optimistiskas un ievērojamas izmaiņas nav gaidāmas. Tomēr Daugavpils novada pašvaldība katram gadījumam savā mājas lapā ir publicējusi ieteikumus rīcībai plūdu draudu periodā aplūstošās teritorijas iedzīvotājiem. Jāņem vērā, ka pavasara pali ir dabisks process, un šogad tām nevajadzētu sagādāt tik daudz problēmu, kā pērn. Turklāt kaimiņos esošajā Baltkrievijā sniega gandrīz nav, tas nozīmē, ka ūdens līmenim nevajadzētu strauji celties.

Daugavpils novada domes priekšsēdētāja Janīna Jalinska aktualizēja jautājumu par attiecīgu dienestu atbildību par cilvēku glābšanu no applūdušiem rajoniem. Pēc viņas vārdiem, līdz šim neesot skaidrs, kam jāorganizē cilvēku glābšana: VUGD vai Valsts policijai, jo nevienai no šīm struktūrām neesot Ministru kabineta pilnvaru uzņemties šo svarīgo misiju.

Savukārt VUGD Latgales reģiona brigādes komandieris Česlavs Šmuksts ierosināja Daugavpils pilsētas pašvaldībai izskatīt jautājumu par daugavpiliešu saukšanu pie administratīvās atbildības par atrašanos uz ledus. Patlaban glābēji var tikai aprunāties ar pārgalvīgiem makšķerniekiem un gājējiem, kuri, neskatoties uz to, ka ledus sākt kust, turpina pa to staigāt. Daugavpils mērs Jānis Lāčplēsis solīja ņemt vērā šo ierosinājumu. Pagaidām pa ledu staigājošie pilsētnieki tiks brīdināti par iespējamām briesmām un pie upes tiks uzstādītas attiecīgas aizlieguma zīmes.



Написать комментарий